Zaujímavosti

Jaskyňa ukrýva cez 10 000 kostí obetí, ktoré boli obetované bohu dažďa

Jaskyňa

videní: 998

V roku 2006 bola v Belize objavená jaskyňa “Polnočného teroru” a zistilo sa, že sa v nej nachádza približne 10 000 kostí obetí, ktoré boli obetované.

Jaskyňa bola objavená, keď sa do nej prepadol zlodej a jeho výkriky hrôzy mali za následok aj názov, ktorý táto jaskyňa dostala. Záchranári ho totižto v jaskyni našli uprostred noci. Kričať o pomoc po páde do jaskyne nie je veľmi prekvapivé, no ako sa ukázalo, bola plná kostí mŕtvych ľudí.

Po čiastočnom preskúmaní kostí bolo identifikovaných najmenej 118 jednotlivých obetí, pričom medzi mŕtvymi boli aj deti. Výskumníci dospeli k záveru, že títo ľudia boli obetovaní.

Predpokladá sa, že ľudia, ktorým kosti patrili, boli obetovaní v mene starodávneho mayského boha dažďa Chaaca, ktorý svojou bleskovou sekerou zasiahol oblaky a vyvolal tak dážď. Ľudia tak predpokladali, že obetovanie ľudí uspokojí boha a za odmenu ľuďom prinesie dážď. Podľa Washington Post, niektoré nájdené kosti pochádzajú od ľudí, ktorí žili približne 300 km od jaskyne. Táto vzdialenosť je pre civilizáciu 9. storočia naozaj obrovská.

 

 

Analýza kostí nájdených v jaskyni tímom vedcov z Kalifornskej štátnej univerzity zistila, že mnohé kosti obetí majú stopy po násilnom zabití. Dôkazy poukazujú na pochmúrny obraz toho, čo sa stalo v “Midnight Terror Cave”, hoci vyvolávajú ešte viac otázok o tom, ako staroveká mayská civilizácia fungovala.

Vedci rovnako zistili, že obetiam sa pred zabitím pravdepodobne upchali ústa, keďže podľa Live Science sa medzi zubami tamojších kostí našli pozostatky modrých bavlnených vlákien. Boli to práve zuby, ktoré vedcom povedali, že niektoré obete prišli až zo vzdialenosti 300 km.

 

 

Modrá bola dôležitou farbou v mayských rituáloch a archeológovia veria, že telá obetí boli rovnako natreté modrým farbivom na označenie toho, že boli zabíjaní ako obeta bohom. Keďže je veľmi nepravdepodobné, že by bavlna bola súčasťou ich stravy, predpokladá sa, že objavenie vlákien na ich zuboch naznačuje, že im ústa upchali pred ich obetovaním.

Všetko však chce svoj čas, keďže preskúmať 10 000 kostí je naozaj fúra práce, ktorú výskumníci musia urobiť poctivo.

Zdroj: Unilad topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov