Zaujímavosti

Máš strach zo zubára? Vedci majú riešenie

Máš strach zo zubára? Vedci majú riešenie

videní: 1.1K

Strach zo zubára nie je ničím výnimočným. Nazýva sa aj dentálna fóbia či oralofóbia. Až 60% obyvateľstva má strach z návštevy dentistu, z toho u 15% sa táto fóbia prejavuje nadpriemerne. Ak sa aj ty bojíš zubára viac, ako je zdravé, určite sa potešíš novému lieku, ktorý vynašli britskí vedci z vysokej školy King’s College. 

U ľudí, ktorí trpia fóbiou z dentistov sa vyskytujú nasledujúce symptómy: strach zo zvuku vŕtačky, strach z vŕtačky ako takej, strach z bolesti, rušenie termínov na vyšetrenie, búšenie srdca, potenie, strach z vlastného strachu či hanba. Veď si to len predstav… dokonale sterilné prostredie, svetlo z lampy ťa oslepuje, aj napriek tomu vidíš pána v bielom plášti, ako sa s desivým úsmevom nakláňa nad tvoje ústa. V tom sa k ním nebezpečne blízko priblíži ten pekelný hlučný stroj... Už máš zimomriavky? Tomu môže byť koniec.

Zaručí to liek na Alzheimera. Možno nepravdepodobné, no práve tak sa začala písať história metódy, ktorá dokáže obnoviť bunky v zubnej dreni.

Pri poškodení zubov môže byť odhalená alebo dokonca infikovaná zubná dreň. V takom prípade sa zub prirodzene bráni zvýšenou tvorbou zuboviny (dentínu). To je však veľmi zdĺhavý proces a v prípade, že je zasiahnutá veľká časť zubu, človek musí chtiac-nechtiac navštíviť dentistu.

Zubár použije pri oprave umelú výplň a pôvodný stav zubu sa už nikdy neobnoví. Britskí vedci objavili spôsob, ako stimulovať kmeňové bunky zubnej drene, aby produkovali viac dentínu. Prinútia tak zub zaceliť sa rýchlejšie aj pri väčších poškodeniach.

Prirodzená zubovina je veľmi kvalitný materiál. Podobnú kvalitu nedokáže človek laboratórne vytvoriť. Preto je tento spôsob výhodný. Liek už prešiel všetkými testami a je údajne len otázkou času, kedy sa začne aktívne využívať v praxi.

Zdroj: primar.sme.sk, tvnoviny.sk

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov