Zaujímavosti

10 najväčších masakrov, ktoré sa odohrali na školách a vyžiadali si množstvo nevinných obetí

10 najväčších masakrov, ktoré sa odohrali na školách a vyžiadali si množstvo nevinných obetí

videní: 1.3K

Zdá sa, že školy sa občas stávajú cieľom pre tie najväčšie a najodpornejšie trestné činnosti. Zopár skazených ľudí sa rozhodlo, že z bezpečných zón spravia jednoducho oblasti plné hrôzy a strachu spolu s nepredstaviteľnými stratami. Veľmi znepokojujúcou skutočnosťou je, že frekvencia školských masakrov neustále vzrastá. Vedci z Harvardu zistili, že miera školských masakrov sa naozaj zvýšila až trojnásobne za posledné roky. V rokoch 1982 až 2011, došlo k masovým streľbám zhruba každých 200 dní v USA, ale po septembri 2011, miera týchto incidentov vzrástla na asi raz za 64 dní. Je to naozaj strašný trend, ktorý dúfame, že čoskoro skončí. Prinášame ti teda tých 10 najväčších školských masakrov v dejinách ľudstva.

10. Masaker na Texaskej univerzite v Austine (Počet obetí: 15)

Dňa 1. augusta 1966, Charles Whitman, bývalý vojak a študent inžinierstva na Texaskej univerzite, najprv zabil svoju ženu a matku. Neskôr v ten deň, priniesol množstvo zbraní vrátane pušiek, brokovnice a pištolí do areálu školy. V priebehu 90-tich minút, Charles zabil 15 ľudí a zranil 32 ďalších.

9. Masaker na gymnáziu v Erfurte (Počet obetí: 16)

Najväčší školský masaker, ktorý sa odohral v Nemecku. K incidentu došlo 26. apríla 2002 na Gutenbergovom Gymnáziu v nemeckom Erfurte. Strelec, iba 19-ročný vylúčený žiak Robert Steinhauser, zastrelil 16 ľudí: 13 zamestnancov školy, 2 študentov a 1 policajta. Po tomto otrasnom čine sa v prázdnej triede zastrelil. Našli u neho pušku a pištoľ. Študenti boli zabití omylom, Steinhauser útok naplánoval cielene na učiteľov a vedenie školy, pravdepodobne ako pomstu za jeho vyhodenie zo školy.

8. Masaker na škole v Dunblane (Počet obetí: 17)

Masaker sa odohral na základnej škole v Dunblane, neďaleko mesta Stirling v Škótsku. Dňa 13. marca 1996, strelec Thomas Hamilton vo veku 43 rokov vtrhol do telocvične, kde zabil 16 detí, 1 pedagóga a zranil ďalších 15 ľudí. Po tomto čine spáchal Hamilton samovraždu. Dôvod útoku nie je jasný. Úrady sa domnievajú, že útok mohli zapríčiniť trestné oznámenia na Hamiltonovu osobu z podozrenia na pedofíliu.

7. Ma’alotský masaker (Počet obetí: 25)

Ma’alotský masaker bol palestínsky teroristický útok, ku ktorému došlo 15. mája 1974 v Izraeli. Jednalo sa o niekoľko náhodných vrážd v meste Maalot a o masovú streľbu na základnej škole Netiv Me’ir. Traja útočníci zadržiavali viac ako 115 ľudí (vrátane 105 detí). Všetko sa to skončilo veľmi nepodarenou záchrannou akciou, ktorá si vyžiadala 25 obetí a 68 zranených. Všetci teroristi boli neskôr zastrelení izraelskou políciou. Zaujímavosťou je, že pri tomto teroristickom útoku, teroristi používali plastickú trhavinu československej výroby.

6. Masaker na Sandy Hook Elementary School (Počet obetí: 27)

Jednalo sa o druhé najsmrteľnejšie masové strieľanie spôsobené jedinou osobou v histórii Spojených štátov. K masakru na Sandy Hook Elementary School došlo 14. decembra 2012, v Newtowne. 20-ročný Adam Lanza zastrelil 20 detí vo veku 6 až 7 rokov, rovnako ako aj 6 zamestnancov. Po dorazení prvých záchranných zložiek na miesto sa Lanza zastrelil. Ešte pred masakrom, Lanza zastrelil svoju matku v ich spoločnom dome.

5. Streľba na Polytechnickom inštitúte vo Virgínii (Počet obetí: 32)

Incident, ktorý si vyžiadal najviac obetí a zároveň bol spôsobený iba jediným strelcom v histórii USA. Ku streľbe na Polytechnickom inštitúte vo Virgínii došlo 16. apríla 2007 v areály Virgínskeho Polytechnického inštitútu a Štátnej Univerzity v Blacksburgu. Počas útoku, Seung – Hui Cho, študent univerzity, ktorému boli predtým diagnostikované ťažké úzkostné poruchy, zastrelil 32 ľudí a zranil ďalších 17. Útočník spáchal samovraždu.

4. Bath School (Počet obetí:44)

Najsmrteľnejšia masová vražda, ktorá sa kedy odohrala na škole v histórii USA. „Katastrofa“ na škole v Bath, bola séria násilných útokov, ktoré spáchal 55-ročný farmár Andrew Kehoe. Útok sa odohral 18. mája 1927 v meste Bath Township, Michigan. Kehoe vyčíňal odpálením bômb. Zabil tak 38 detí a 6 dospelých. Pri záchranných prácach sa našlo ďalších 230 kg nevybuchnutého dynamitu, čo naznačovalo, že Kehoe sa pravdepodobne chystal vyhodiť do povetria celú školu. Po útoku spáchal samovraždu tým, že sa odpálil vo svojom aute.

3. Útok na školu v Pešávare (Počet obetí: 141)

Dňa 16. decembra 2014, 7 teroristi zaútočili na armádnu štátnu školu v pakistanskom meste Pešávar. Pri tomto útoku zabili 141 ľudí, vrátane 132 školákov. Teroristi mali už od začiatku v pláne zabiť toľko ľudí, koľko budú môcť. Všetci boli zastrelení špeciálnou pakistanskou armádnou jednotkou, ktorá zaútočila na školu takmer ihneď po začatí teroristickej akcie. K útokom sa neskôr prihlásil Taliban, ktorý útok popisoval ako pomstu za operáciu Zarb-e-Azb.

2. Útok na Univerzitu v Garisse (Počet obetí: 148)

Dňa 2. apríla 2015, štyria ozbrojenci zaútočili na Univerzitu v Garisse, v Keni. Pri útoku zabili 148 ľudí a zranili približne ďalších 79 ľudí. Páchatelia držali za rukojemníkov viac ako 700 študentov. Oslobodzovali moslimov a zabíjali tých, ktorých identifikovali ako kresťanov. Celá dráma sa skončila v rovnaký deň, keď boli všetci štyria útočníci zabití. Zodpovednosť za útok prevzala militantná skupina Al-Káida.

1. Beslanský masaker (Počet obetí: 385)

Najväčší masaker, ktorý sa kedy odohral. Beslanský masaker sa začal 1. septembra 2004 a trval tri dni. Dohromady útočníci väznili viac ako 1100 ľudí. Zomrelo ich až 385, z ktorých väčšina boli deti. Útok naplánovali islamský teroristi (z Ingušska a Čečenska), ktorí obsadili školu v Beslane (Severné Osetrsko, Rusko). Do dnes nikto nevie, prečo si táto udalosť vyžiadala toľko obetí. V tretí deň sa približne o 13:00 ozvali dva výbuchy z telocvične, kde boli rukojemníci väznení. V tom momente sa zrútila konštrukcia telocvične, ktorá na mieste pochovala takmer polovicu obetí masakru – 160. V chaose začali rukojemníci vyskakovať cez okná von na dvor, kadiaľ sa pokúšali utiecť. Teroristi však spustili paľbu a približne 29 z nich usmrtili. Tých ktorí prežili, teroristi presunuli do auly a jedálne. Viacerých zranených rukojemníkov zabili samopalmi alebo granátmi. 5. minút po poslednej explózii dal veliteľ ruských špeciálnych síl príkaz na začiatok oslobodzovacej operácie. Vládne jednotky sa do budovy dostali s podporou najmenej troch tankov T-72, obrneného transportéra a vrtuľníka Mi-24. Teroristi odpovedali tým, že rukojemníkov premiestnili k oknám, čím si z nich vlastne spravili živé štíty. Odhaduje sa, že až 100 z rukojemníkov zahynulo práve kvôli tomu. O život prišlo tiež najmenej 10 príslušníkov ruských špeciálnych jednotiek a 31 teroristov.

Existujú tri verzie príčiny explózií. Prvou je náhodná alebo nechcená aktivácia výbušnín teroristami, pretože stáli na nášľapných zariadeniach. Druhou verziou je použitie ťažkých zbraní ruskými jednotkami, ktoré obkľúčili školu. Posledná verzia, ktorá je aj oficiálnym stanoviskom ruských orgánov je zámerné odpálenie bômb teroristami.

Čo sa však stalo naozaj sa už nikdy nedozvieme. Jedine čo nám ostáva je veriť, že sa nikdy nič podobné už nezopakuje. Dosť bolo už umierania nevinných ľudí.

Zdroj: list25

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov