Zaujímavosti

Klenot Francúzska: Mont-Saint-Michel. 3. časť

Klenot Francúzska: Mont-Saint-Michel.

videní: 940

Opátsky chrám je len jedným z divov ostrova Mont-Saint-Michel. Druhý z nich postavil francúzsky kráľ Filip II. po tom, čo v roku 1203 časť kostola vyhorela. Vtedy sa Filip pokúsil dobyť ostrov z rúk jeho tradičných vládcov, vojvodov z Normandie. Ako náhradu dal v rokoch 1211 až 1228 postaviť na tomto ostrove gotický kláštor La Merveille (teda v preklade zázrak). Vitajte pri treťom pokračovaní článku o ostrove, ktorý je klenotom Francúzska.

La Mrveille sa skladá z dvoch hlavných trojposchodových traktov. Na prízemí východného je aumoniére, kde mnísi rozdávali almužny a poskytovali chudobným pútnikom prístrešie. Nad ňou je salle des hôtes, hlavná miestnosť pre hostí, v ktorej opát vítal bohatých návštevníkov. Na jednom z obrovských ohnísk sa pripravovali pokrmy pre mníchov, zatiaľ čo druhé slúžilo na vykurovanie sály. Na najvyššom poschodí bol priestorný refektár. Cez vysoké úzke okná prúdilo dnu jasné svetlo. Mnísi mlčky jedli a medzitým jeden z nich predčítal z Písma.

V západnej časti La Merveille nájdeme vellier, skladisko. Nad ním je pisáreň, kde mnísi do úmoru odpisovali rukopisy. Keď v roku 1469 kráľ Ľudovít XI. Založil rád rytierov svätého Michala, v tejto sieni, rozdelenej na 4 časti radmi kamenných stĺpov, sa zhromažďovali rádoví rytieri. Na poslednom poschodí akoby zavesený medzi nebom a zemou, je ambit, kam sa mnísi uchyľovali, keď hľadali pokoj. Dva rady striedavo usporiadaných štíhlych stĺpov nesú oblúky, ozdobené reliéfmi listov a ľudských tvárí. Cez kláštornú časť sa malo prechádzať do kapitulskej siene, ale tú vôbec nestihli postaviť.

V Mont-Saint-Michele nevládlo vždy len zbožné rozjímanie. V priebehu celého stredoveku sa ho pokúšali zmocniť rôzni králi a kniežatá. Na začiatku 15. storočia – počas storočnej vojny – bol ostrov opevnený. V roku 1591 odolal útoku hugenotov. Mníchov však stále ubúdalo, a keď kláštor počas Francúzskej revolúcie zrušili, žilo ich v ňom už asi len sedem. V čase Napoleonovho panovania dostal ostrov nový názov – Ostrov slobody. Až do roku 1863, keď sa stal národnou kultúrnou pamiatkou, slúžil potom ako väzenie. Dnes je Mont-Saint-Michel popri Paríži a Versailles hlavnou turistickou atrakciou Francúzska.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov