Zaujímavosti

10 ľudí, ktorí predpovedali budúcnosť: 1. časť


videní: 2.0K

Morgan Robertson predpovedal potopenie Titanicu

Titanic odchádza zo Southamptonu, 10. apríl 1912
Autor: F.G.O. Stuart (1843-1923) – http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=3817223&extra=page%3D1, Voľné dielo, Odkaz

V roku 1898, autor Morgan Robertson publikoval novelu s názvom „Futility, or the Wreck of the Titan“. V novele nám rozprával príbeh fiktívneho zaoceánskeho parníka, ktorý sa nazýval „Titan“. Ten sa v severnom Atlantiku po zrážke s ľadovcom potopil. Znie ti to povedome? To nás ani neprekvapuje. Presne o 14 rokov sa príbeh z knihy naozaj stal. V roku 1912 sa potopil Titanic, ktorý si vyžiadal 1503 ľudských životov. Podobnosť fiktívnej lode Titan a skutočného Titanicu je naozaj obrovská. Titan sa podobal na Titanic svojou obrovskou veľkosťou a rýchlosťou, ktorú bol schopný dosiahnuť. Oba sa potopili v apríli, počet obetí sa rovnal viac ako polovici všetkých pasažierov a obe lode mali nedostatok záchranných člnov. Zaujímavým faktom je, že Robertson napísal knihu dávno pred výstavbou Titanicu. Robertson poprel akékoľvek obvinenia z veštenia, jednoducho mal obrovské znalosti v stavbe lodí a námorných trendov v tom období.

H. G. Wells predpovedal atómovú bombu
By Library of the London School of Economics and Political Science – H.G. Wells , c1890
Uploaded by No restrictionsLink

V roku 1914 autor diela „Stroj času“ a „Vojna svetov“ predpovedal, že na zničenie miest bude použitá atómová bomba. Vo svojej novele „The Wolrd Set Free“, opísal ručný granát zložený z uránu, ktorý „exploduje na neurčito“. Wells vedel dosť o rádioaktívnych prvkoch, keďže obľuboval atómovú fyziku. Nemal však ani tušenia, že by v budúcnosti zbrane využívali atómovú energiu. Projekt Manhattan, ktorý sa zaoberal prvou atómovou bombou, začal až 28 rokov po Wellsovej predpovedi. Práve projekt Manhattan viedol k vytvoreniu bômb Little Boy a Fat Man, ktoré boli zhodené na Hirošimu a Nagasaki. Spolu si vyžiadali viac ako 226 000 obetí.

Nikola Tesla predpovedal Wi-Fi už v roku 1901

Často prezývaný aj ako „Muž, ktorý vynašiel 20. storočie“. Srbsko-americký vynálezca a inžinier Nikola Tesla, ktorý sa preslávil vďaka svojmu obrovskému prínosu k rozvoju modernej dodávky elektriny.

V roku 1909 Tesla diskutoval o jeho myšlienkach a predpovedal budúcnosť niekoľkých technológií. Pre New York Times povedal: „Čoskoro bude možné prenášať bezdrôtové správy po celom svete. Bude to také jednoduché, že každá osoba bude môcť vlastniť a prevádzkovať svoj vlastný aparát“. V tej dobe to bolo neuveriteľné vyhlásenie. Prvý mobilný telefón bol vynájdený až v roku 1973 a Wi-Fi bol neznámy pojem až do roku 1991. Dalo by sa tiež argumentovať, že Tesla predpovedal vynález Skype a video volania. V roku 1926 povedal, že prostredníctvom televízie a telefonovania sa budeme vidieť tak dokonale, ako by sme stáli tvárou v tvár. To všetko aj napriek tomu, že budeme od seba vzdialení niekoľko tisíc km.

Robert Boyle predpovedal transplantáciu orgánov už v 60-tych rokoch 17. storočia

Robert Boyle bol neobyčajne vplyvný vedec, často známy aj ako „otec modernej chémie“. Na svedomí ma Boylov-Mariottov zákon, ktorý sa zaoberá izotermickým dejom v ideálnom plyne. V roku 1660 však vytvoril „zoznam želaní“ pre budúcnosť vedy. Zakomponoval tam aj „vyliečenie ochorenia transplantáciou“. V tej dobe to bol neznámy pojem. V roku 1954 (o 300 rokov neskôr), Joseph Murray a Dr. David Hume vykonali vôbec prvú úspešnú transplantáciu orgánov – podarilo sa im transplantovať obličky. V dnešnej dobe je to samozrejmosť, vtedy to však bol obrovský krok. To nie je všetko, čo tento vedec predvídal. Vo svojom tajomnom zozname želaní spomenul ponorky, geneticky modifikované plodiny a psychedeliká.

Edgar Cayce predpovedal pád New Yorskej burzy v roku 1929

Edgar Cayce bol veľmi populárny mystik v skorých 20-tych rokoch 20. storočia. Keď bol v tranze, odpovedal na rôzne otázky, ktoré sa týkali osobných problémov ale aj celoštátnej politiky. K jeho najznámejším klientom patrili Woodrow Wilson a Thomas Edison. V roku 1925 vydal Cayce varovanie, že v roku 1929 vidí začiatok obrovskej hospodárskej krízy v Amerike. Niektorí z jeho klientov zobrali varovanie vážne a stiahli tak svoje úspory z bánk. Ako Cayce predpovedal, v roku 1929 došlo naozaj k pádu New Yorskej burzy. 13 miliónov ľudí ostalo nezamestnaných a ceny akcií sa vrátili k normálu až v roku 1954. Caycove proroctvá však nekončili. Predpovedal aj príchod svojej vlastnej smrti. Dňa 1. januára 1945 povedal, že v priebehu štyroch dní by mal byt pochovaný. Došlo na jeho slová a 3. januára zomrel na následky mozgovej mŕtvice.

Zdroj: wonderslist

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov