Zaujímavosti

TOP10: Najinteligentnejšie zvieratá planéty

Najinteligentnejšie zvieratá

videní: 10.2K

To, že primáty, psy či slony sú naozaj inteligentné, vieš už dávno. Najinteligentnejšie zvieratá z nášho rebríčka ťa však možno milo prekvapia…

10. Veverička

Keď si videl veveričku prebehovať cez cestu, určite si si pomyslel, že je hlúpa. Neuvedomuje si nebezpečenstvo. Ukazuje sa, že si mieru nebezpečenstva uvedomovať môže, avšak, ak je jedlo na opačnej strane ulice, nič to pre ňu neznamená. Ukazuje sa však, že veveričky sa rýchlo učia od ostatných veveričiek. Takto sa časom naučili aj kradnúť jedlo a dobre ho ukrývať. Túto šikovnosť si odovzdávajú z generácie na generáciu. Dokonca budujú aj falošné skrýše a pasce, aby oklamali zlodejov.

Najinteligentnejšie zvieratá

9. Včely

Maličká včielka právom patrí medzi najinteligentnejšie zvieratá planéty. U včiel totiž môžeme vidieť inteligenciu roja. Každý jednotlivec má v tomto roji svoju rolu. Včely dokážu rozoznávať tvary, uvedomovať si predmety a dokonca aj demokraticky rozhodovať o osude úľa.

Najinteligentnejšie zvieratá

8. Krava

Kravy sa zdajú byť pokojné zvieratá. Ich gro života je len žuvanie. Nie je to však úplne tak. Kravy majú bohatý a komplexný emocionálny život. The Times píše, že vedci zistili, že kravy majú priateľov a nepriateľov. Ďalej, “Kravy sú tiež schopné cítiť silné emócie, ako sú bolesť, strach a dokonca aj úzkosť či túžba. Starajú sa o budúcnosť.”

Najinteligentnejšie zvieratá

7. Slon

Slon je veľký a rovnako veľký je aj jeho mozog. Aj preto patrí medzi najinteligentnejšie zvieratá planéty. Slony dokážu svojím chobotom manipulovať s rôznymi predmetmi. Dokážu dokonca aj maľovať. Rozoznávajú svoj obraz v zrkadle, čo dokáže len málo zvierat. Dokážu preciťovať svoje emócie a majú veľmi dobrú pamäť.

Najinteligentnejšie zvieratá

6. Kačka

Áno, čítaš správne. Vyzerá to, že kačky sú inteligentnejšie, ako sme si doteraz mysleli. Kačky dokážu rozoznať rovnaké predmety od tých rozdielnych. To doteraz dokázali len primáty, papagáje a vrany.

Najinteligentnejšie zvieratá

5. Bonobo

Bonobo je bratranec šimpanza. Je preto pravdepodobné, že bude tiež veľmi inteligentný. Je veľmi ohrozený, žije len v strednej Afrike. Dokáže komunikovať pomocou posunkov. Bonobo Kanzi, ktorého sledovali vedci, dokonca dokázal vyvinúť kombináciu symbolov, ktoré písal na svoju tabuľku, aby mohol komunikovať s ľuďmi.

Najinteligentnejšie zvieratá

4. Prasa

Je až neuveriteľné, čo dokáže taká ošípaná. Vie oklamať svojich “kamošov” aby dostala čo najviac jedla. Prasa rado počúva hudbu, rýchlo sa učí robiť rôzne triky, dokáže dokonca hrať videohry. Nie nadarmo sa hovorí, že prasa má mozog porovnateľný so 4-ročným dieťaťom.

Najinteligentnejšie zvieratá

3. Potkan

Vnímaný ako prenášač chorôb, no zároveň patrí medzi najinteligentnejšie zvieratá na Zemi. Výskumníci uvádzajú, že aj keď potkany nepristupujú ku kognitívnym úlohám pomocou stratégií, ktoré by odpozorovali u ľudí, sú úspešní. Pomôžu im k tomu vlastné vnemy a skúsenosti.

Najinteligentnejšie zvieratá

2. Delfín

Delfíny sú dobre zdokumentované ako veľmi inteligentné zvieratá. Ako uvádza správa Discovery News, veľký mozog delfína je štruktúrovaný pre podvedomie a emócie. V skutočnosti sú mozgy delfínov viac štrukturálne komplexné ako ľudské.

Najinteligentnejšie zvieratá

1. Havran

Havrany nie sú len temným symbolom spisovateľov. Ide o naozaj múdre a vynaliezavé zvieratá. Vedci poukazujú na to, že havran dokáže vnímať a chápať svoje okolie za pomoci logiky, ktorá niekedy presahuje aj schopnosti primátov. Dokáže riešiť úlohy, aby sa dostal k jedlu. Veľmi inteligentné sú tiež vrany – blízki druh havranovi.

Najinteligentnejšie zvieratá

Zdroj: mnn.com | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov