Zaujímavosti

Biblická podzemná knižnica: Prológ. 1. časť

Biblická podzemná knižnica

videní: 4.6K

Pozrite sa spoločne s nami v mini sérii s názvom Biblická podzemná knižnica na situáciu, ktorá bola v Palestíne, krajine vojnou zmietanej niekoľko storočí. Na druhej strane však táto zem ponúka neskutočnú zmes náboženstiev a kultúr. A to láka rôzne typy ľudí. Začíname prvou časťou článku.

Palestína, kde vznikali tri veľké svetové náboženstvá vrátane desiatok cirkví a siekt, ktoré sa tu dodnes nejakým spôsobom navzájom hašteria, bola vždy dosť nepokojným miestom. Nadobudnúť slávu a bohatstvo tu bolo rovnako jednoduché ako prísť o krk – o tom by už aj križiaci vedeli rozprávať. Ani po skončení druhej svetovej vojny nebola situácia iná. V miestach, odkiaľ to nebolo príliš vzdialené ropným poliam či k Suezskému prieplavu, sa stretávali záujmy superveľmocí – a spravovala ich vysilená Británia, ktorá svoje veľmocenské postavenie práve čoraz väčšmi strácala. Aby toho nebolo málo, rodil sa tu nový štát Izrael. Na nedostatok špiónov, teroristov, tajomných diplomatov, spiklencov, žoldnierov hľadajúcich prácu či ďalších podivných indivíduí by sa tam rozhodne nikto nemohol sťažovať. Koniec koncov ani domorodci v týchto končinách nepoznali zbrane len z obrázkov.

Palestína ale nebola len križovatkou mocenských záujmov súčasnosti – bola taktiež nevyčerpateľnou pokladnicou pamiatok na celú radu civilizácií, kultúr, náboženských hnutí, ktorých bola kolískou aj priesečníkom. A tak tamojší kolorit ozvláštňovali taktiež obchodníci so starožitnosťami, vykrádači hrobiek, archeológovia a náboženskí bádatelia, pre ktorých úzky pruh zeme medzi Stredomorím a Mŕtvym morom bol tým, čím je pre železo magnet. Riziko stretnutia s dobre nabrúseným nožom či inou nešťastnou náhodou im vyvažovala nádej, že v piesku, po ktorom chodil Mojžiš, Ježiš i Mohamed, nájdu niečo, čo ich naveky preslávi. A musíme konštatovať, že to nebola márna nádej.

V roku 1947 sa v sortimente jeruzalemských starožitníkov začali objavovať papyrusové a pergamenové rukopisy obsahujúce časti textov Starého zákona. Netypické písmo naznačovalo, že sa jedná buď o falzifikáty, alebo o vôbec najstaršie zachovaný zápis biblických príbehov. Vedci spozorneli. Práve tu sa začína náš príbeh. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov