Zaujímavosti

Biblia trochu inak. 2. časť

Biblia

videní: 4.6K

Pokračujeme druhou časťou mini série s názvom Biblia trochu inak. Vieme, že sa toho o Biblii už popísalo naozaj veľa. Ponúkame však trochu iný pohľad na túto knihu kníh. Bez ohľadu na to, či si myslíme, že jej text diktoval sám Boh, alebo sa domnievame, že sa jedná o viac či menej presný zápis akýchsi mýtov a historických dejov prefiltrovaných generáciami storytellerov, v rámci našej mini série odmietame tvrdiť, ktorý z týchto prístupov je správny.

Aby to celé ohľadom Biblie nebolo jednoduché, Bibliu netvorí len jedna jediná kniha. Dokonca to nie sú ani dve knihy (teda len Starý a Nový zákon), ako si mnohí myslia. Je to veľmi nesúrodý súbor niekoľko desiatok textov (rôzne cirkvi do nej zahŕňajú rôzny počet textov) útržkovito popisujúcich deje, ktoré sa odohrali v rozmedzí niekoľko tisícročí. Ale nielen to, taktiež textov, ktoré v podobne nepredstaviteľnom časovom rozpätí niekoľkých tisícročí aj vznikali. Predstavte si to ako niektorý z dnešných bestsellerov, ktorý kolektív autorov písal ako štafetu: prvý začal písať paličkou na pergamen v časoch, keď Brutus s kamarátmi zamordovali božského Caesara, a posledný ho ťukal do klávesnice počítača, zatiaľ čo mu nad hlavou lietala Medzinárodná kozmická stanica.

Z toho je zrejmé, že Biblia dokonca nie je ani niečo ako moderný zborník. Svojim spôsobom je to skôr celá knižnica, napriek tomu aj toto prirovnanie pochopiteľne nie je úplne presné.

Už sme spomenuli, že kresťanskú Bibliu tvorí dvojica súborov kníh. Prvá, rozsiahlejšia, sa nazýva Starý zákon a tvorí ho 46 kníh (v niektorých vydaniach 45 kníh) predkresťanského pôvodu, ktoré spísali príslušníci židovského národa i viery. Druhá časť, ktorá je mladšia, sa nazýva Nový zákon a obsahuje 27 kníh. Aj tieto texty spísali výhradne Židia, tentokrát už kresťanského vyznania. Na knihy Starého zákona a aj Nového zákona sa pozrieme v nasledujúcej časti našej mini série s názvom Biblia trochu inak.

Zdroj: Wiki topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov