Zaujímavosti

Lovci mimozemšťanov zachytili záhadný signál z vesmíru


videní: 1.5K

Astronómovia, ktorí ako lovci zachytávajú rádiové signály od mimozemských civilizácií, zaznamenali zaujímavý signál zo smeru Proxima Centauri, najbližšej hviezdnej sústavy k Slnku.

Lovci tajomného signálu zatiaľ prácu na objave pripravujú a údaje ešte nezverejnili oficiálnou cestou. Signálom je však údajne úzky zväzok rádiových vĺn 980 MHz detekovaný v apríli a máji 2019 v austrálskom ďalekohľade Parkes.

Lovci mimozemšťanov zachytili záhadný signál z vesmíru

Ďalekohľad Parkes je súčasťou projektu Breakthrough Listen v hodnote 100 miliónov dolárov, ktorý sa zameriava na lov rádiových signálov z technologických zdrojov mimo slnečnej sústavy. Signál 980 MHz sa objavil raz a už nebol nikdy detekovaný. Táto frekvencia je dôležitá, pretože v tomto pásme rádiových vĺn zvyčajne chýbajú signály zo satelitov vytvorených človekom.

Prielom Listen neustále zachytáva neobvyklé rádiové signály – medzi pozemskými zdrojmi, prirodzeným rádiovým výstupom Slnka a prírodnými zdrojmi mimo slnečnú sústavu sa vonku odráža množstvo rádiových vĺn. Zdá sa však, že tento signál pochádzal priamo zo systému Proxima Centauri, iba 4,2 svetelných rokov od Zeme. Signál sa údajne počas pozorovania mierne posunul, a to spôsobom, ktorý pripomínal posun spôsobený pohybom planéty. Proxima Centauri má jeden známy skalný svet o 17% väčší ako Zem a jedného známeho plynného obra.

Lovci mimozemšťanov zachytili záhadný signál z vesmíru

Od signálu Wow ide podľa všetkého o prvého vážneho kandidáta na komunikáciu s mimozemšťanmi. Wow je slávny rádiový signál zaznamenaný v roku 1977, ktorý pripomína technickú signatúru. Mnoho vedcov však varuje, že tento signál má pravdepodobne pozemský pôvod. Medzi takéto zdroje patrí napríklad kométa a jej vodíkový mrak.

Neodmysliteľnou výzvou pri hľadaní mimozemskej komunikácie je, že nikto nevie, ako by mohli mimozemšťania komunikovať, a nikto nepozná všetky potenciálne prírodné zdroje rádiových vĺn vo vesmíre. Takže keď prídu signály, ktoré sa zdajú byť dokonca vierohodne technologické a neprichádzajú s ľahkými prirodzenými vysvetleniami, je lákavé urobiť skok v myšlienkach hneď k mimozemšťanom. Zatiaľ nie sú žiadne údaje o tomto signáli verejné a je pravdepodobné, že aj keď sa stanú verejnými, nebudú k dispozícii presvedčivé odpovede, ako sa to stalo v prípade Wow signálu.

 

Zdroj: LiveScience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov