Zaujímavosti

Premena na zombie ako trest smrti?

zombie

videní: 1.2K

Predstava živých mŕtvol zombie vyvoláva hrôzu v ľuďoch už niekoľko storočí. Fascinácia záhrobnými bytosťami, ovládanými čarodejmi boko, ktorí sa riadia dogmami vúdú, je badateľná prevažne v Strednej Amerike respektíve obzvlášť na Haiti.

Jednou z najfascinútejších a najtajomnejších predstáv pochádzajúcich z kultu vúdú, uctievaného národmi v Strednej Amerike, je určite živá mŕtvola zvaná zombie. Pesimisti sú presvedčení, že oživiť mŕtvolu nie je možné, ale prostý ľud má zo znalcov tajných rituálov vúdú, tzv. Čarodejov boko, strach.

Aby sme pochopili a vedeli vysvetliť zložité obrady vúdú, musíme sa vrátiť k jeho koreňom, o ktoré sa delí s macumbou (o ktorej sme taktiež písali samostatný článok) a kandomble. V určitých oblastiach Afriky, hlavne v Togu a v Benine (čo je bývalé kráľovstvo Dahome), označuje slovo „vúdu“ božstvá predstavujúce živly, javy a prírodné sily.

Keď boli africkí otroci privezení do Afriky, udržiavali svoje pôvodné náboženské tradície s mýtmi a povesťami. Tie sa pod vplyvom miestnych kultúr postupne menili a upravovali. Napríklad na Haiti sa duch afrických bohov zvaný Iwa spojil s miestnymi duchmi marasa a vznikol najvyšší boh, ktorý je niekedy zlostný a hrozný, ale inokedy láskavý. Do tohto procesu sa zapojila ešte nútená a unáhlená kristianizácia, ktorá ešte viac skomplikovala aj tak zložitú zmes náboženstiev a postarala sa o to, že katolícki svätí sú považovaní za duchov vúdú. Na rituáloch vúdú je prítomný kňaz – tzv. Uga, alebo kňažka – tzv. Mambo, bosorák – tzv. loup-garou a čarodej – boko. Súčasťou niektorých obradov je aj obetovanie zvierat. Vyznávač sa spojí s duchom Loa, ktorého Veľký Stvoriteľ vytvoril, aby veriacich chránil. Obrady vúdú tvoria modlitby, vzývania a slová chvály, ktoré dohromady utvárajú oslavné piesne, pripomínajúce rodokmeň predkov.

Najtajomnejším obradom vúdú je nepochybne rituál zombie. O jeho priebeu sa nevie takmer nič. Čarodeji zvaní boko strážia tajomstvo oživovania mŕtvych, ktorí sa stávajú ich otrokmi. Napriek zatajovaniu existuje niekoľko mysterióznych príbehov, ktoré čiastočne približujú zmŕtvychvstanie zombie. Zdá sa, že v tajných, okrajových vúdú sektách, ktoré sú prísne hierarchizované a riadené čarodejmi boko, znamená premena na zombie „trest smrti“, čiže odplatu za previnenie. V oblastiach, kde je vúdú rozšírené, existuje však aj možnosť najať si čarodeja boko, aby premenil niekoho na zombie z pomsty, čo je najdesivejšia stránka tohto rituálu.

Zdroj: pexels | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov