Zaujímavosti

Nebeské bytosti zvané Anjeli: 1. časť

anjeli

videní: 7.1K

Anjeli sú súčasťou všetkých troch hlavných monoteistických náboženstiev – teda kresťanstva, islamu a judaizmu. Ich úlohou je ako božích poslov vykonávať Božiu vôľu a slúžiť veriacim.

V Biblii sa o nich píše neustále a predpokladá sa, že ich pomenovanie pochádza z latinského angelus, ktoré je odvodené od gréckeho angelos (posol). V arabčine sa nazývajú mal ‚ak a v hebrejčine mal’ach, pričom ich význam sa zhoduje s latinčinou a gréčtinou. Takmer vždy sa zjavujú v ľudskej podobe, sú rozumní, majú vlastnú vôľu, sú netelesní a nesmrteľní a dokonalejší ako ktorékoľvek stvorenie.

V Biblii vystupujú pri stvorení sveta, hlásajú spásu, zatvárajú pozemský raj, chránia Lóta, zachraňujú Hagar so synom, zadržia Abrahámovu ruku, vedú Boží ľud, oznamujú narodenia a vysvätenia, pomáhajú prorokom.

Podľa pomenovaní v Biblii sa ich hierarchia skladá z troch stupňov, z ktorých sa každý rozdeľuje na tri chóry alebo rády. Spolu tvoria nebeský dvor, kde sa vyššie anjelské chóry delia o poznatky s nižšími. Na najvyššom stupni sú cherubíni, serafíni a tróny. Cherubíni sú okrídlení strážcovia, ktorí sú najbližšie k Bohu. Querub znamená v hebrejčine „blízky“. V knihe Genezis sa píše, že dostali za úlohu chrániť strom života v edene (okrem toho dve zlaté sochy cherubínov chránili archu zmluvy). V Biblii sa zvyčajne opisujú ako okrídlení s ramenami a nohami. bez výnimiek sa spájajú s Bohom a tešia sa váženej a vznešenej pozícii. V Starom zákone sa uvádza, že padlý anjel Lucifer bol cherubín, ktorý neposlúchal príkazy Boha. Ďalším chórom sú serafíni, deliaci sa s cherubínmi o úlohu strážcov Božieho trónu. Objavujú sa v jednej z prvých Izaiášových vízií. Majú ľudskú podobu a 6 krídel: dvoma si zakrývajú tvár, ďalšími dvoma si prekrývajú nohy a prostredníctvom posledného páru lietajú. Serafín znamená horiaca láska a jednou z hlavných úloh je neustále chváliť pána a hlásať jeho svätosť. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: wallpaperaccess topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov