Zaujímavosti

Aké potraviny môžu spôsobovať rakovinu?

Aké potraviny môžu spôsobovať rakovinu?

videní: 6.2K

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) každý šiesty človek umrie na rakovinu. Len v roku 2018 si onkologické choroby vyžiadali život 9,6 miliónov ľudí. Približne v jednej tretine prípadov vznikla rakovina kvôli nezdravej strave, tvrdia odborníci. Na aké potraviny by sme si mali pri konzumácii dávať pozor?

1. Sladká smrť

Aké potraviny môžu spôsobovať rakovinu?

“Cukor a umelé sladidlá sú na prvom mieste v zozname nebezpečných potravín. Nadmerné užívanie rafinovaného cukru môže spôsobiť chronické ochorenie endokrinného a kardiovaskulárneho systému, ale aj obezitu. Umelé sladidlá, potravinárske farbivá a tiež nápoje a potraviny, ktoré ich obsahujú, sú veľmi toxické. Prenikajú do organizmu cez sliznicu hrtana a pažeráka a okrem obezity môžu vyvolať aj rast zhubných buniek. Nadmerná konzumácia škodlivých potravín môže viesť tiež k vzniku rakoviny hrtana, pažeráka, žalúdka a iných orgánov a systémov,” vysvetľuje Natalja Sukorcevová, onkologička a vedúca chirurgického oddelenia kombinovanej liečby na Klinike klastrovej onkológie na Sechenovej univerzite v Moskve.

Cukor je nebezpečný aj preto, že napomáha veľmi rýchlemu rastu zhubných nádorov, tvrdia belgickí vedci. Rakovinové bunky sa rozmnožujú vďaka veľmi rýchlej glykolýze (proces štiepenia molekúl glukózy bez účasti kyslíka). Jeho rýchlosť môže byť v nádorových bunkách až 200x väčšia ako v normálnych tkanivách. Vedľajší produkt super rýchlej glykolýzy, fruktóza-1,6-bisfosfát, môže aktivovať zvláštne proteíny produkujúce gény RAS. Tie zase vyvolávajú ďalší rast zhubného nádoru. A tým vzniká začarovaný “cukrový” kruh.

Podľa výskumu, ktorý mala na starosti medzinárodná skupina vedcov, môže nadmerná konzumácia cukru spôsobiť aj rakovinu konečníka, pŕs a močového mechúra. Zároveň ale dokáže chrániť pred gliómom – jedným z najrozšírenejších druhov rakoviny mozgu a miechy. Biológovia analyzovali údaje asi jedného milióna ľudí a zistili, že nízka koncentrácia cukru v krvi a tkanivách mozgu je štatisticky spojená s veľkou pravdepodobnosťou vývoja zhubného nádoru nervového tkaniva.

2. Nebezpečná saláma

pexels-photo-59524

Koncom roku 2015 Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) uznala salámu a výrobky zo spracovaného mäsa za potraviny s preukázanou karcinogénnou aktivitou. Podľa záverov IARC by mohla ich pravidelná spotreba viesť k vývoju kolorektálneho karcinómu. Dokonca aj 50 gramov spracovaného mäsa denne zvyšuje nebezpečenstvo vzniku onkologického ochorenia o 18 %.

“Polotovary, údenárske výrobky a šunka obsahujú nebezpečné konzervanty, veľké množstvo soli a rôzne chemikálie. A preto keď máte na raňajky, obed a večeru podobné potraviny, môžete dostať rakovinu hrubého čreva,” vysvetlila Natalja Sukorcevová.

Okrem toho môže záľuba v jedení salám a klobás viesť tiež k vzniku rakoviny prsníka, ako sa domnievajú vedci z britskej Univerzity v Glasgowe. Vedci skúmali jedálniček viac ako 270 európskych žien a úroveň onkologických ochorení. Ukázalo sa, že jeden párok týždenne zvyšuje nebezpečenstvo vzniku zhubného nádoru až o 15 %. Nebezpečná je tiež konzumácia veľkého množstva červeného mäsa. Namiesto neho vedci odporúčajú hydinové mäso alebo rybu.

3. Tučné, chutné a škodlivé

pexels-photo-750073

Potraviny s vysokým obsahom tuku napomáhajú vzniku agresívnych zhubných nádorov a zvyšujú rýchlosť ich rastu až 100x. Dokázali to experimenty na geneticky modifikovaných myšiach. Americkí vedci zablokovali u hlodavcov gén, ktorý kóduje proteín Lpcat3 kontrolujúci syntézu fosfolipidov v bunkových membránach. V dôsledku toho sa v organizmoch myší zvýšila hladina cholesterolu. To viedlo k tomu, že sa kmeňové bunky veľmi rýchlo rozdelili do tkanív čriev, čo u laboratórnych zvierat spôsobilo rast zhubných nádorov.

K podobným záverom dospeli aj výskumníci z Massachusettského technologického inštitútu v USA. Vedci v priebehu niekoľkých týždňov kŕmili myši tučnou stravou. V dôsledku toho bol v črevách hlodavcov zaznamenaný rast a reprodukcia kmeňových buniek, čo zvyšuje nebezpečenstvo vzniku karcinómu.

“Systematická konzumácia trans-tukov, čipsov, pukancov a živočíšnych tukov môže skutočne viesť k zvýšenej hladine cholesterolu, hypertenziu a obezite. Tiež však môže vyvolať nezvratné bunkovej mutácie a v dôsledku toho viesť k vývoju zhubných nádorov v organizme,” potvrdila onkologička Natalja Sukorcevová.

4. Nejdôležitejšia je správna príprava a úprava potravín

pexels-photo-209403

Podľa francúzskych a brazílskych vedcov rakovinu nespôsobujú určité potraviny ako také, ale spôsob ich prípravy. Príčinou vzniku onkologických ochorení sa často stávajú tzv. ultraspracované potraviny – pečivo a potraviny z rýchleho občerstvenia, sódovky, kukuričné lupienky s cukrom, prípravky a mäsové výrobky. Takéto potraviny sa vyznačujú vysokým obsahom cukru, tuku a soli, ale sú chudobné na vitamíny a vlákninu.

Vedci skúmali dáta viac ako 100 000 ľudí a zistili, že zvýšená spotreba ultraspracovaných potravín o desať percent zvyšuje nebezpečenstvo vývoja onkologických ochorení až o 12 %. Pokiaľ ide o rakovinu prsníka, potom tento ukazovateľ činí 11 %.

Odborníci však zdôrazňujú, že mechanizmy vzniku zhubných nádorov neboli ešte dôkladne preskúmané. Onkologické choroby vznikajú spravidla v dôsledku viacerých faktorov – genetických mutácií, zlej ekológii, nezdravej stravy a nezdravého spôsobu života.

“Nemožno samozrejme viniť tú či onú potravinu alebo doplnok stravy zo vzniku a vývoja onkologických ochorení. Naše stravovanie ale môže byť spúšťacím mechanizmom vývoja zhubného nádoru. Strava má byť plnohodnotná, rozmanitá, ale aj umiernená. To je nevyhnutné pre normálne fungovanie metabolizmu a výživu organizmu. Je tiež potrebné viesť zdravý spôsob života a vzdať sa svojich zlozvykov. A hlavne nekonzumovať potraviny po záručnej dobe,” odporúča Natalja Sukorcevová.

Zdroj: Sputnik | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov