Zaujímavosti

Aká je najostrejšia vec, akú kedy vyrobili ľudia?


videní: 6.0K

Aká vec, ktorú máš doma, je podľa teba najostrejšia? Nožík, ihla alebo ten roh nočného stolíka, ktorý sa ti každú noc snažiť nečestne odstrániť malíček z nohy?

Najostrejšia vec, aká bola kedy vyrobená, je volfrámová ihla, ktorá sa zužuje až na hrúbku jedného atómu. Vytvorená bola umiestnením úzkeho volfrámového drôtu do atmosféry dusíka a jeho vystavením silnému elektrickému poľu v zariadení zvanom poľný iónový mikroskop.

Dusík reagoval s volfrámom rýchlejšie v miestach, kde bolo vyššie zakrivenie, čo nakoniec spôsobilo špičku atómového polomeru. Tieto špičky (nazývané nanotipy) sa používajú pri skenovacej tunelovej mikroskopii (STM) na odhalenie povrchových vlastností materiálov pri atómovom rozlíšení.

Aká je najostrejšia vec, ktorú vyrobili ľudia?

Primitívne oblečenie z hrubých, zle oblečených koží bolo prešitých zvieracími žilami, tenkými lianami rastlín alebo žilkami palmových listov, ako v Afrike, a prastaré ihly boli tiež hrubé, nemotorné. Ľudia sa časom naučili vyrábať jemnejšie kože a potrebovali jemnejšiu ihlu. Naučili sa, ako ťažiť kov, a ihly boli sa vyrábali z bronzu. Niektoré z nájdených exemplárov sú také malé, že sa do nich vložilo niečo ako konské vlásie, pretože by sa do nich jednoducho nezmestila žiadna žila, ktorá by vydržala záťaž.
Prvé železné ihly sa našli v bavorskom Manchingu a pochádzajú z 3. storočia pred naším letopočtom. Je však možné, že išlo o „dovezené“ vzorky. Ucho (otvory) vtedy ešte neboli známe a tupý hrot jednoducho ohli malým krúžkom. V starovekých štátoch poznali aj železnú ihlu a v starovekom Egypte už v 5. storočí pred n. l. sa aktívne používala výšivka. Ihly nájdené na území starovekého Egypta sa vzhľadovo prakticky nelíšia od moderných. Prvá oceľová ihla sa našla v Číne, datujú sa približne do 10. storočia nášho letopočtu.

Aká je najostrejšia vec, ktorú vyrobili ľudia?

Od 12. storočia sa v Európe stal známym spôsob ťahania drôtu pomocou špeciálnej rysovacej dosky a ihly sa začali vyrábať v oveľa väčšom meradle. Vzhľad ihiel sa výrazne zlepšil. Norimberg (Nemecko) sa stal centrom ihlového remesla. Revolúcia vo vyšívaní nastala v 16. storočí, keď sa metóda ťahania drôtu mechanizovala pomocou hydraulického motora vynájdeného v Nemecku. Hlavná výroba bola sústredená v Norimbergu, Nemecku a Španielsku. Španielske vrcholy – ako sa vtedy hovorilo ihlám – sa dokonca vyvážali. Neskôr – v roku 1556 – prevzalo štafetu Anglicko so svojou priemyselnou revolúciou a sústredila sa tam hlavná výroba. Predtým boli ihly veľmi drahé, zriedka mal majster viac ako dve ihly. Teraz sú ich ceny oveľa prijateľnejšie.

 

Zdroj: ScienceFocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov