Zaujímavosti

900 mŕtvych pri masakre v Jonestowne: 2. časť

jonestowne

videní: 1.5K

Pokračujeme druhou časťou článku s názvom 900 mŕtvych pri masakre v Jonestowne. Vodca skupiny Chrám ľudu – Jones, po rokoch cestovania našiel „úkryt“ pred prípadnou jadrovou vojnou pre svoj „ľud“ práve v Guyane. Takýto presun však vyžadoval množstvo peňazí, ktoré Jones nemal, a tak sa rozhodol svoju sektu presunúť do Ukiah v Kalifornii.

Práve o mieste Ukiah v Kalifornii, sa domnieval, že bude pri jadrovom útoku relatívne bezpečné. Spočiatku sa sekte veľmi nedarilo. Jones sa stával stále paranoidnejším a závislejších na liekoch. Po spojení s oveľa väčšou organizáciou The Disciples of Christ sa jeho šance začali zvyšovať. V dôsledku nárastu jeho nasledovníkov nechal otvoriť niekoľko nových kostolov v San Franciscu a Los Angeles. Jeho zhromaždenia tvorilo najmä chudobné obyvateľstvo černošských get. Po tom, čo sa Jones presťahoval do San Francisca, bola jeho sekta vnímaná ako dobročinná organizácia a počas prvej polovice 70. rokov sa v meste stala významným politickým hráčom.

V roku 1973 začal Jones pracovať na budovaní jeho vysnívanej komunity v Guyanskej džungli. Miestu dal na svoju počesť názov Jonestown. Keď bolo v roku 1977 začaté proti jeho sekte, ktorá pozostávala z niekoľkých tisícov ľudí, vyšetrovanie pre podozrenie z daňových únikov, rozhodol sa, že sa konečne presťahujú do Jonestownu.

Spočiatku sa do Jonestownu presunulo len 50 členov Chrámu ľudu. Koncom roku 1978 však populácia vzrástla na viac ako tisíc ľudí. V raných dňoch ich nového života sa všetko zdalo ako utópia – poľnohospodársky sebestačná komunita ľudí rôznych rás žijúcich v harmónii. Postupne sa však do sveta začali dostávať správy, že nie všetko bolo tak, ako sa na prvý pohľad zdalo. Článok v denníku San Francisco Examiner z 13. novembra 1977 písal o istom Bobovi Houstonovi, ktorého otec veril, že bol zavraždený, keď sa pokúšal z Chrámu ľudu odísť. Začali sa šíriť domnienky, že sú ľudia v Jonestowne držaní proti svojej vôli. Pokračujeme treťou časťou článku.

Zdroj:history | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov