Tipy a triky

Psy milujeme. Pri ich krmení ale robíme týchto 10 chýb

psy

videní: 2.9K

V Českej republike žije podľa údajov Európskej federácie výrobcov krmív pre domácich miláčikov viac ako dva milióny psov. Tým sa v prepočte na počet obyvateľov radí Česko medzi najväčších milovníkov psov v Európe. Aj my, Slováci, psy milujeme. Napriek tejto láske ale stále robia mnohí chovatelia rad prehreškov hlavne pri kŕmení psov, ktoré potom majú neblahý vplyv na ich výživu i výchovu. Prinášame vám prehľad desiatich najčastejších chýb, ktoré Česi robia pri kŕmení svojich štvornohých miláčikov.

psy

1. Kŕmenie pri jedálenskom stole

Psy takéto správanie rozmaznáva a vedie u neho k pocitu, že má v domácnosti rovnaké postavenie ako človek. Pre psa je potom také kŕmenie nevhodné aj z hľadiska zloženia stravy. “Je ťažké odolať psiemu pohľadu, keď na vás pozerá tými smutnými očami a vaše jedlo je tak vynikajúce. Veď kúsok mäska mu neuškodí, iste si často hovoríte. Je ale dôležité si uvedomiť, že ten kúsok mäska je slaný a korenený, čo jeho žalúdku rozhodne neprospieva. Ak sa nenecháme zlomiť smutným psím pohľadom a s kŕmením od stola radšej nikdy nebudeme začínať, verte, že si určite vystačí s tým, čo je navarené iba pre neho,  hovorí Kateřina Schrammová, riaditeľka a spolumajiteľka spoločnosti Mixáno, ktorá vyrába prémiovú a zdravú stravu pre psy.

2. Nepravidelnosť v kŕmení

Kŕmiť psy vždy v rovnakom čase a rovnakým množstvom potravy je pre jeho zažívanie veľmi prospešné. Akékoľvek výnimky mu nerobia dobre. “Ak sa kŕmenie opakuje vždy v podobnom časovom úseku, psík si na to zvykne. Nebude chodiť okolo misky a premýšľať, či v nej práve teraz niečo nepristane. Ideálne je kŕmiť dospelého psíka dvakrát denne – ráno a večer. Kŕmiť iba raz denne nie je vhodné. Za takto dlhý časový úsek vyhladne, čo môže viesť u aktívneho psa k extrémnemu chudnutiu alebo naopak – u menej aktívneho psa k obezite z dôvodu spomalenia metabolizmu,” vysvetľuje riaditeľka firmy Mixáno.

3. Prekrmovanie

Pes by mal dostávať vyváženú stravu, ktorej množstvo presne zodpovedá váhe psa. Dopriať psíkovi viac jedla rozhodne neznamená, že mu tým zlepšíte život. Naopak. Prekrmovanie je veľký problém. Počas dňa pes dostane okrem svojho jedla ešte nejaké ďalšie dobroty pri venčení, tréningu alebo len tak pre radosť. Tu je treba pomýšľať nad tým, že by sme mali o tieto dobroty znížiť kŕmnu dávku. Riziko obezity je najväčšie u starších psov a tých s nižšou pohybovou aktivitou.

4. Podávanie nesprávnej stravy

Mal by pes dostávať granule alebo varenú stravu? Posledné trendy ukazujú, že ak je jedlo uvarené správne, tak je pre psy najvhodnejším riešením. Varené jedlo je pre vášho maznáčika ideálne, ak sa pripravuje šetrne (najlepšie na pare) a ak je svojím zložením pestré. Pri správnom obsahu mäsa, zeleniny a doplnkov stravy (vitamíny, minerály) môžeme povedať, že je to pre psíka vyvážená a zdravá strava. Ak kŕmime psíka iba varenú stravou, je dobré tu a tam podávať psovi kosti. Tie sú dobré nielen na čistenie chrupu, ale aj pre správne fungovanie čriev. Pre malé plemená sú vhodné napr. kuracie krky a väčším môžeme dať aj väčšie hovädzie kosti. Pozor však ale na to, aby kosti neboli nikdy tepelne upravené. Potom sa začínajú štiepiť, a to môže psíkovi ublížiť. 

5. Kŕmenie pred venčením

Kŕmenie psa by vždy malo nasledovať až po venčení. Ideálne pol hodiny pred a pol hodiny po prechádzke, čím predídeme riziku pretočenia žalúdka. Každý psíčkar by mal mať na pamäti, že pes potrebuje určitý čas, aby strávil jedlo. Ani my nejdeme hneď po jedle behať. Preto je dôležité minimálne pol hodiny po jedle nechať ešte psíka odpočívať.

6. Neriadiť sa chuťami psa

Mnoho granúl na trhu nemá kvalitné zloženie, často obsahujú priemyselná dochucovadlá, soľ, korenie a podobne. Psom často chutia, ale pre ich stravu  nevhodné. Je nutné vždy čítať zloženie krmiva, ktoré chcete psovi dať. Ak je jedlo uvarené a bez pridania akéhokoľvek dochucovadla, verte, že má pre psíka tak lákavú vôňu, že žiadna ďalšie dochucovadlá  potrebné nie sú.

7. Jednostranne zamerané zloženie krmiva

Kľúčom správnej psej stravy je dostatočný príjem sacharidov, tukov, proteínov, minerálov a vitamínov – nevhodné je náhodné striedanie granúl a varenej stravy podľa potrieb majiteľa psa. “Najlepšie je v tomto prípade spoľahnúť sa na intuíciu a zdravý sedliacky rozum. Jednoznačným ukazovateľom toho, že psík prospieva sú jeho exkrementy. Pokiaľ má pes pevné hovienka, je zdravý a beží nadšene k miske, tak si môžeme byť istí, že má všetko, čo potrebuje. Pokiaľ však ohŕňa nos nad miskou granúl, je apatický a jeho exkrementy nie je možné pri venčení pre ich nízku konzistenciu takmer vôbec zobrať, tak je niečo zle. V ideálnom prípade odporúčam vyskúšať kvalitnú varenú stravu,” hovorí dlhoročná chovateľka psov a tiež špecialistka na ich výživu Kateřina Schrammová.

psy

8. Nezohľadňovanie veku a kondície psa pri výbere stravy

Pri výbere krmiva je potrebné zohľadniť nielen vek a kondíciu psa, ale aj jeho plemeno, možnosť existencie alergií, alebo možnosť tráviacich ťažkostí. Rovnako tak aj šteňa má iné potreby, a to ako z hľadiska kalórií, tak obsahu ostatných látok, napríklad vápnika. Väčšine zdravotných problémov tak možno predísť práve správnym kŕmením už od šteňaťa a vždy je potrebné prihliadať na to, aby sme tieto riziká budúcich problémov čo najviac znížili.

9. Nevhodné potraviny

Sladkosti, karfiol, kapusta, avokádo, strukoviny, cibuľa, surové zemiaky, makadamové orechy, huby, hrozienka, kofeín, alkohol, čokoláda. Nič z toho do psieho jedálnička nepatrí. “Je veľkou chybou myslieť si, že čokoláda, oriešky alebo sladkosti môžu psíka potešiť rovnako, ako nás. Vo veľkom množstve sa navyše konzumácia týchto potravín stáva pre psíka fatálna. Vyvarujte sa teda potravinám, ako sú huby, čokoláda, surové zemiaky, niektoré orechy, kofeín, hrozno, avokádo, cesnak, cibuľa, korenené jedlá alebo tepelne upravené kosti, “dopĺňa spolumajiteľka firmy Mixáno.

10. Chyby pri výbere druhu stravy

Ak psa kŕmite granulami, rozhodne nejde o tú najlepšiu alternatívu. Granule sú často plné látok, ktoré psiemu tráveniu rozhodne nerobia dobre. Nutné je tak starostlivo študovať ich zloženie. Často sa chybuje aj pri skladovaní granúl – veľmi ľahko zvlhnú, môžu žltnúť alebo sú kontaminované nečistotami. Stále populárnejšia je tak v Česku varená strava, ktorá sa pripravuje každému psovi priamo na mieru a ich výrobcovia vám ju dovezú čerstvú až domov.

Zdroj: pixabay topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov