Zaujímavosti

Tuky ako nevyhnutná zložka potravy

tuky

videní: 1.7K

Prinášame vám ďalší zaujímavý článok o potrave, ktorú ľudské telo potrebuje, aby mohlo správne fungovať. Tentokrát sa pozrieme na tuky (lipidy), ktoré sú pre zdravie nevyhnutné. Dodávajú energiu, predstavujú zásobu nadbytočných kalórií na neskoršie použitie a plnia veľa ďalších úloh – od tvorby bunkových membrán až po produkciu hormónov. Poďme sa na tuky spoločne pozrieť trochu bližšie.

Čo sú tuky? Spolu so sacharidmi a bielkoviny, o ktorých sme už taktiež písali samostatné články, patria tuky medzi tri hlavné typy makroživín. Lipidy z potravy majú formu triacylglycerolov (triglyceridov), ktoré sa skladajú z atómov uhlíka, vodíka a kyslíka. Uhlíky vytvarajú tri dlhé reťazce – mastné kyseliny – spojené krátky reťazcom, glycerolom. Každý uhlík sa jednoduchou či dvojitou väzbou môže viazať s ďalšími uhlíkmi. Od počtu a polohy dvojitých väzieb závisí typ mastnej kyseliny a jej pôsobenie na organizmus. Mastné kyseliny tvoriace molekulu triacylglycerolu môžu byť rovnaké alebo odlišné, preto existuje pestrá paleta tukov.

Priberiem z tukov? Lipidy sú bohaté na kalórie, preto prispievajú k zvyšovaniu hmotnosti. V porovnaní so sladkými potravinami nás však zasýtia na dlhší čas. Ak si teda doprajeme trochu tukov, nebudeme tak skoro túžiť po občerstvení.

Lipidy neslúžia však len ako zásoba energie v tele, ale plnia aj mnohé iné dôležité funkcie. Uľahčujú vstrebávanie a využívanie niektorých vitamínov a zúčastňujú sa na stavbe a obnove nervových tkanív. Udržiavajú zdravú kožu a nechty a vznikajú z nich hormóny, ktoré regulujú krvný tlak, imunitný systém, rast a zrážanie krvi. Tuky predstavujú aj základ všetkých bunkových membrán, ktoré ohraničujú bunku a obklopujú jednotlivé vnútorné štruktúry.

Tuky alebo oleje? Slovom tuk často opisujeme potraviny, ktoré sú pri izbovej teplote pevné, napríklad maslo či bravčová masť. Na druhej strane oleje sú kvapalné. Približne platí, že oleje obsahujú viac nenasýtených mastných kyselín. Dlhé roky sa rastlinný olej stužoval hydrogenáciou nenasýtených mastných kyselín. Vznikal tak margarín, údajne zdravá alternatíva masla. Neskôr sa však zistilo, že tuky, ktoré pri takom nasycovaní vznikali, boli veľmi škodlivé. Pri výrobe margarínu sa dnes preto používa radšej palmový olej, ktorý má pevné skupenstvo.

Zdroj: zivotospravatopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov