Zaujímavosti

Prečo sa niektorí dospelí skutočne boja duchov?


videní: 1.8K

Bol si niekedy sám doma a bol si si takmer 100% istý, že ťa niekto sleduje? Bál si sa otočiť, aby si kútikom oka nezachytil strašidelných duchov?

Nie si sám. U niektorých ľudí sa tento pocit v skutočnosti premieňa na plnohodnotnú fóbiu, ktorá sťažuje alebo znemožňuje život alebo samotný spánok. “Tento strach z duchov môže byť oveľa častejší ako sa zvyčajne očakáva,” uviedol Ricardo de Oliveira-Souza, psychiater z Inštitútu pre výskum a vzdelávanie (DOR) v Riu de Janeiro.

Je to možno také bežné ako ostatné fóbie, s ktorými sa stretávame každý deň. Myslím tým napríklad jednu, ktorou môžeš trpieť aj ty sám – strach z výšok alebo z nejakého hmyzu. Hanba a rozpaky podľa Oliveira-Souzu pravdepodobne bránia mnohým ľuďom spomenúť svoje obavy pri návšteve lekára. Oliveira-Souza sa o tento fenomén začal zaujímať po tom, čo pacient, ktorý sa liečil na depresiu, spomenul, že depresívna liečba ho vyliečila aj z jeho celoživotného strachu z duchov, vďaka ktorému sa kedysi bál samotného spánku.

Prečo sa niektorí dospelí skutočne boja duchov?

Opis pacienta zodpovedal kritériám pre fóbiu, čo je termín v psychológii používaný na opis ohromných obáv vyvolaných určitou situáciou – v tomto prípade osamotením alebo myslením na horory alebo iné nadprirodzené situácie. Začal sa pýtať v okolí a zistil, že mnoho priateľov, pacientov a príbuzných tiež hlásilo, že sa boja predstavy.

V článku publikovanom v novembri 2018 v časopise Frontiers in Psychiatry , Souza zdôraznil niektoré z týchto prípadov. V jednom išlo o 46-ročnú hotelovú sprievodkyňu, ktorá prežila celý život so svojimi rodičmi, no po smrti otca sa jej matka rozhodla odsťahovať – žena sa zhrozila, že zostane sama v rodinnom byte. Keď jej matka pred plánovaným sťahovaním odišla na víkendový výlet, žena trávila čas v neďalekom nočnom klube a radšej sa túlala po uliciach svojho susedstva, než aby spala sama doma. Keď sa žena pokúsila spať, prenasledovali ju dotieravé spomienky na pohreb jej otca.

V inom prípade 54-ročný právnik váhal s ukončením zlého manželstva, pretože sa bál žiť sám. Ako mladík spal v tej istej miestnosti ako jeho starší brat a narýchlo sa oženil po tom, čo jeho brat odišiel z domu, pretože jeho nadprirodzený strach mu nedovolil spať samému. Právnik uviedol, že aj keď bol sám vo svojej kancelárii, mal pocit, akoby ho niekto sledoval alebo že sa z ničoho nič pred ním zhmotní. Tento pocit sledovania je tiež známy ako „Anwesenheit“, nemecké slovo, ktoré znamená „prítomnosť“.

Prečo sa niektorí dospelí skutočne boja duchov?

Väčšina dospelých na druhej strane dobre reagovala na liečbu antidepresívami alebo benzodiazepínmi, najbežnejšími liekmi používanými na liečbu špecifických fóbií. Bez ohľadu na obsah fobických symptómov, tieto lieky v každom prípade zmierňujú úzkosť, v ktorej spočíva jadro strachu.

Niektorí pacienti boli súčasne liečení kognitívnou behaviorálnou terapiou, metódou hovorovej terapie, ktorá funguje tak, že rozmotáva konkrétny strach (v tomto prípade duchov) z fyzického a emocionálneho prežívania úzkosti.

 

Zdroj: LiveScience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov