Zaujímavosti

Naozaj na nás psy vyškierajú svoj úsmev? Alebo je to len zdanie?


videní: 1.6K

Ústa psa sa otvoria dokorán, pery sa stiahnu v rohoch a jazyk vyplazí. Väčšina z nás by sa pozrela na túto tvár a uvidela by nezameniteľný úsmev. Ale je to skutočne to, čo sa tu deje?

Používajú psy tento výraz rovnako ako ľudia, aby vyjadrili svoju radosť, potešenie alebo spokojnosť? Inými slovami, naozaj je to úsmev? Odpoveď má korene v našej 30 000-ročnej histórii chovania psov ako domestikovaných zvierat.

Naozaj na nás psy vyškierajú svoj úsmev?

Vďaka tejto histórii si ľudia a psy vytvorili jedinečné puto, ktoré z psov urobilo tiež veľmi užitočných partnerov pre štúdium komunikácie. Štúdium psov je skutočne jedinečnou príležitosťou nazerať na sociálnu komunikáciu medzi inými druhmi. Väčšina tohto výskumu tiež posilňuje myšlienku, že komunikačné spojenie, ktoré zdieľame so psami, je jedinečné. Vedci napríklad zistili, že psy vnímajú ľudský pohľad a využívajú očný kontakt tak, ako to robí málo iných zvierat.

Štúdia publikovaná v časopise Current Biology testovala, ako by vlci a psy reagovali na nemožnú úlohu otvorenia kontajnera, aby sa dostali k nejakému mäsu, o ktorom vedeli, že sa v ňom nachádza. Vedci zistili, že zatiaľ čo vlci to jednoducho vzdajú, keď zistia, že ho nemôžu otvoriť, psy sa otočia a zazrú na ľudí dlhým, zvedavým pohľadom – čo naznačuje, že vedia, že im človek môže pomôcť dokončiť úlohu.

Naozaj na nás psy vyškierajú svoj úsmev?

Ďalšia štúdia publikovaná v časopise Science zistila, že psy aj ľudia pociťujú medzi sebou zvýšenú hladinu oxytocínu – hormónu, ktorý hrá úlohu v sociálnych väzbách. Ešte zaujímavejšie je, že psy, ktoré pričuchli k oxytocínu, potom strávili viac času pozeraním na človeka.

Spoločný pohľad je základným mechanizmom spolupráce. Najmä ak sa, rovnako ako psy, nemôžeš spoliehať na hovorený jazyk. Ľudia mohli túto vlastnosť preniesť na psy už v priebehu domestikácie. Psy, ktoré sa na nás pozerajú, je oveľa jednoduchšie trénovať. V každom prípade je zrejmé, že očný kontakt je pre psy dôležitý ako spôsob zámerného zhromažďovania informácií a komunikácie.

Naozaj na nás psy vyškierajú svoj úsmev?

Má výraz tvojho psa so širokými ústami rovnaký význam ako ľudský úsmev? Ak svojho psa poznáš naozaj dobre, dokážeš vyčítať veľ z jeho správania. Problém psích prejavov tkvie v tom, že naše výskumné nástroje sú zvyčajne subjektívne a spárované s našimi antropomorfizačnými tendenciami. Preto je veľmi možné, že nesprávne interpretujeme to, čo vidíme na tvárach psov.

V skutočnosti existuje len veľmi málo objektívnych výskumov na podporu myšlienky, že psy majú svoj „úsmev“. Niektoré zistenia publikované v časopise Scientific Reports ukazujú, že tento konkrétny výraz, ktorý sa u psov nazýva „uvoľnené otvorené ústa“, sa zvyčajne vyskytuje v pozitívnom prostredí, napríklad keď sa psy navzájom vyzývajú hrať.

Naozaj na nás psy vyškierajú svoj úsmev?

Ale či už je to skutočne to, čo by sme nazvali úsmevom, alebo či to na nás psy hrajú zámerne, aby niečo dostali, zostáva neznáme. Aby sme odpovedali na túto otázku, potrebovali by sme objektívnejšie výskumné techniky, aby sme určili, ako konkrétne výrazy tváre korelujú s konkrétnymi situáciami a čo presne tieto výrazy spôsobuje. To je potrebné pre všetky psie prejavy, ktoré sú všeobecne podhodnotené.

Toto odhalenie je pravdepodobne znepokojujúce pre každého psieho majiteľa, ktorý si celé tie roky interpretoval túto prevrátenú a otvorenú tlamu ako úsmev. Ale v niektorých ohľadoch to nevadí, pretože existuje veľa ďalších dôkazov o špeciálnom vzťahu so psami. Takže nestrácaj nádej!

 

Zdroj: LiveSciencetopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov