Zaujímavosti

Smrť agenta MI6 zahalená tajomstvom: Gareth Williams (1. časť)

Smrť agenta MI6 zahalená tajomstvom: Gareth Williams

videní: 1.9K

Gareth Williams, ktorý v GCHQ dešifroval rôzne kódy, sa v pondelok 23. augusta 2010 opäť nedostavil do práce v Tajnej informačnej agentúre (SIS), známej ako MI6, kam bol prevelený. Nikto ho tam nevidel už týždeň. Nejak tak by sme mohli začať článok o Garethovi Williamsovi, brilantnom matematikovi, ktorý mal pred sebou sľubnú budúcnosť, ale jeho život náhle a za pochybných a bizarných podmienok skončil.

Williams býval v služobnom byte v Pimlico v Londýne, čo bolo neďaleko od slávnej umeleckej galérie Tate Britain. Dovnútra sa policajti museli dostať násilím. Našli však už len jeho nahé a rozkladajúce sa telo napchaté v červenej športovej taške. Uzamknuté bolo zvonku, ale kľúč ležal vo vnútri, pod telom. Na tele neboli žiadne viditeľné zranenia, nič čo by nasvedčovalo nejakým náznakom odporu alebo snahe dostať sa von.

Taška bola vo vani. Na okrajoch vane, na zipse a ani na zámke však neboli ani odtlačky, ani DNA, ktoré by Williamsovi patrili. Rukavice na sebe tiež nemal. Nič nejavilo známky vlámania. Kúrenie v byte bolo stále zapnuté, hoci bolo leto. To pomohlo k rýchlejšiemu rozkladu tela. Toxikologické testy neodhalili akékoľvek stopy po alkohole alebo drogách a prvá pitva nepreukázala nič neobvyklé. Z bytu nič nezmizlo a pár, ktorý bol videný, ako z budovy odchádza, bol čoskoro vyradený zo zoznamu podozrivých.

Rodina Williamsovcov verí, že jeho smrť je spojená s jeho prácou v SIS a že všetky dôkazy, vrátane odtlačkov a stôp DNA, boli zničené ako súčasť pracovného plánu, ktorý mal zakryť niečo veľké. Úrady, koniec koncov, boli vcelku opatrné, čo sa vyšetrovania týka. Britský minister zahraničia W. Hague podpísal dokument, ktorý oprávňoval k utajovaniu podrobností Williamsovho tajného zamestnania a zaistil, aby úradníci americkej NSA a FBI, s ktorými Williams spolupracoval, nevypovedali. Pokračujeme druhou časťou článku Smrť agenta MI6 zahalená tajomstvom: Gareth Williams.

Zdroj: The Line Up | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov