TOP 10

TOP10: Vegetariánstvo a prekvapivé fakty o ňom 2. časť


videní: 1.5K

Pravdepodobne si v posledných rokoch počul, že vegetariánska strava je oveľa zdravší spôsob, ako sa nakŕmiť, a že konzumácia nadmerného množstva mäsa je dosť zlá pre srdce, krvné cievy a celkové zdravie. Z etického hľadiska si pravdepodobne počul, že konzumácia mäsa spôsobuje, že si zodpovedný za všetku krutosť a zabíjanie zvierat, ktoré sa každý deň odohráva. Je tiež možné, že vieš o mnohých celebritách, ktoré sa riadia vegetariánskou stravou. Brad Pitt a Angelina Jolie sú príkladmi, vďaka ktorým si pravdepodobne myslíš, že vegetariánstvo je v pohode.

Rovnako ako u väčšiny vecí v živote je pravda niekde uprostred a vegetariánstvo nie je výnimkou. V tomto zozname však nebudeme skúmať výhody a nevýhody vegetariánstva alebo vegánstva, ale namiesto toho upozorníme na TOP10 prekvapivých faktov o vegetariánstve, ktoré možno nevieš. Tieto zaujímavosti ťa informujú a poučia o životnom štýle, ktorý existuje už tisíce rokov napriek tomu, že sa stal „trendom“ iba nedávno.

6. The China Study je kniha, ktorá bola založená na dvadsaťročnej štúdii, v ktorej sa porovnávala miera úmrtnosti požieračov mäsa a vegetariánov. Podľa knihy mali občania krajín, ktoré jedli viac mäsa, vyššiu úmrtnosť na „západné choroby“, zatiaľ čo občania krajín, ktoré jedli viac rastlinných potravín, boli zdravší.

zelenina

 

7. Jesť alebo nejesť mäso? Diskutovalo sa o tom v celých dejinách kresťanskej viery. Mnoho teológov tvrdilo, že vegetariánska strava je najkompatibilnejšia s kresťanskými hodnotami ako sú milosrdenstvo a súcit. Verí sa, že Ježiš bol pescatarián (vegetarián, ktorý je ryby).

vegetariánstvo

8. Bohužiaľ pre vegetariánov je vitamín B12 jednou z mála živín, ktoré pochádzajú iba zo živočíšnych zdrojov. Výskum ukázal, že nedostatok vitamínu B12 môže byť spojený s oslabením kostí.

vajíčka

9. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, mnoho štúdií ukázalo, že vegetariáni majú iba mierne nižší príjem bielkovín ako tí, ktorí jedia mäso. Rovnaké štúdie potvrdzujú, že vegetariánstvo poskytuje dostatok bielkovín, ak strava obsahuje rôzne rastlinné zdroje.

jedlo

10. Hitler bol sám oddaný vegetarián a skutočne pevne veril, že vegetariánstvo by mohlo byť kľúčom k vojenskému úspechu Nemecka. Tvrdil, že Caesarovi vojaci žili výlučne na zelenine a Vikingovia by nemohli uskutočniť svoje expedície, ak by záviseli od stravy závislej od mäsa.

cosplay vikingov

Zdroj: List25 topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov