Zaujímavosti

Čo je taxonómia a ako súvisí zo zvieracou ríšou?


videní: 1.4K

Keby si na strome uvidel dvojnohého tvora s perím, ako by si ho nazval, keby si o ňom následne hovoril? Vták? Potkan s krídlami? Dinosaurus? Presne o tom je taxonómia.

Z vedeckého pohľadu by si s dinosaurom nič nepokazil. Taxonómia je veda, ktorá priraďuje oficiálne vedecké názvy všetkým známym organizmom. A podľa nej sú všetky vtáky dinosaurami. Vták je bežný názov, ktorý môže označovať rôzne druhy na rôznych miestach, zatiaľ čo napríklad “Dinosauria” je jasné vedecké označenie, ktoré identifikuje vtáky, ktoré pochádzajú zo starovekých gigantov.

Čo je taxonómia a ako súvisí zo zvieracou ríšou?

V zásade je taxonómia veda o pomenovávaní, definovaní a klasifikácii biologicky/evolučne odlišných skupín organizmov. Taxonómia je teoretická aj praktická klasifikácia (rozdeľovanie) živých organizmov do hierarchicky usporiadaných kategórií. Spadá tu identifikovanie a pomenovanie organizmov na základe ich vlastností a predpokladanie vzťahov druhov v priebehu evolúcie. Odborníci v odbore taxonómie sa nazývajú taxonómovia.

Kto vynašiel taxonómiu?

Dnešný hierarchický systém vznikol vďaka Charlesovi Linnaeovi, švédskemu botanikovi z 18. storočia. Prvý obrovský míľnik v evolúcii vlastnej modernej taxanómie prišiel so začlenením evolučnej teórie. Preto v polovici 20. storočia nemeckí vedci ako Will Hennig ukázali, že ak chcete odrážať evolučnú históriu, mali by ste pomenovať iba tie skupiny, ktoré pochádzajú od spoločného predka.

Čo je taxonómia a ako súvisí zo zvieracou ríšou?

Dnes tieto monofyletické skupiny, ktoré pochádzajú od spoločného predka určujú, ako sa oddeľoval strom života od spoločných predkov. Preto musí každý rod v rodine zdieľať spoločného predka atď. Skús si to predstaviť jednoducho ako strom, ku ktorému prídeš a vidíš všetky tie konáre a povieš, že všetky konáre na tejto vetve pomenujeme takto. To je monofyletická skupina.

Taxonómia a vandalizmus

Ak si vedec, ktorý chce pomenovať novoobjavenú formu života, tvojim prvým krokom je zhromaždenie dvoch až troch dôkazov – napríklad z DNA a morfológie. Tie musia dokázať, že sa zaoberáš naozaj niečím novým. Následne musíš nejakým spôsobom získať holotyp alebo jedinca tohto druhu, ktorý bude slúžiť ako identifikátor pre budúcich vedcov. Doklady, ktoré predložíš, musia teoreticky spĺňať vysoké vedecké a etické kritériá vzájomného preskúmania. Publikácia môže trvať mesiace alebo dokonca roky.

Je tu však medzera. Pravidlá pre pomenovanie nového zvieracieho taxónu sa riadia ICZN, zatiaľ čo rastliny riadi Medzinárodná asociácia pre taxonómiu rastlín (IAPT). A zatiaľ čo ICZN vyžaduje zverejňovanie mien, ako je definované v úradnom kódexe Komisie, „zverejnenie“ v skutočnosti nevyžaduje vzájomné preskúmanie. Takže si teoreticky môžeš vytlačiť kus papiera u seba doma a keď ho zverejnia, každý na svete, ktorý dodržiava Kódex, je povinný prijať všetko, čo si tam napísal. A to bez ohľadu na to, ako si to urobil a či sú informácie pravdivé. Kódex neráta s predpokladom, že by sa ľudia úmyselne pokúšali oklamať ostatných. Ale potom prišiel pokrok v oblasti počítačov a tlače a spolu s tým aj potenciál podvádzania.

 

Zdroj: smithsonianmag topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov