Zaujímavosti

Super schopnosti, ktoré majú aj obyčajní ľudia


videní: 2.9K

Každý z nás má okolo 30 000  génov a neexistujú 2 ľudia s rovnakým genómom. A niekedy sa vyskytnú určité genetické mutácie, vďaka ktorým je človek ešte viac jedinečný. Z určitého uhla pohľadu by mohlo ísť o akési super schopnosti.

Neuveriteľná sila

7 Funkcie tela, ktoré znejú nadprirodzene, napriek tomu sú v niektorých z nás prítomné

Táto vlastnosť sa prejavuje, keď sa človek nachádza v situácii medzi životom a smrťou a vykazuje mimoriadnu silu. Neuveriteľnú úroveň sily, o ktorej sa predpokladá, že je pre človeka nad normálnu úroveň, možno často pripísať  zvýšenej produkcii adrenalínu. Najbežnejšie príklady sú prípady, keď sa rodičia snažili zachrániť svoje deti.

  • Slávna kreslená postavička Hulk bola inšpirovaná ženou, ktorá musela zachrániť svoje dieťa. Kirby v rozhovore uviedol , že dieťa bolo pri hraní zakliesnené po automobilom. Matka bola zdesená, keď ho videla a v stave zúfalstva zdvihla zadnú časť vozidla.
  • V roku 2006 žena v Quebecu bojovala proti ľadovému medveďovi, aby zachránila niekoľko detí.
  • V roku 2012 pätnásťročný chlapec zdvihol auto, aby zachránil svojho dedka, ktorý bol pod ním.

Dlhovekosť

7 Funkcie tela, ktoré znejú nadprirodzene, napriek tomu sú v niektorých z nás prítomné

V blízkosti Berne v Indiane žije veľká skupina ľudí starej rádie Amish, o ktorých sa predpokladá, že majú špeciálny gén. Ale vlastne je to mutácia, ktorá je zodpovedná za dlhovekosť. Vďaka tomu môžu žiť približne o 10% dlhšie ako väčšina ľudí a navyše majú výrazne menej prípadov cukrovky.

Títo ľudia majú nízku hladinu PAI-1, bielkoviny, ktorá pozostáva z časti „molekulárneho odtlačku prsta“ súvisiaceho so starnutím buniek. Už bolo známe, že tento proteín súvisí so starnutím zvierat, ale vedci si neboli istí, ako to ovplyvňuje ľudí.

Atletika vo vysokých nadmorských výškach

7 Funkcie tela, ktoré znejú nadprirodzene, napriek tomu sú v niektorých z nás prítomné

Tibeťania boli vždy známi svojou schopnosťou ľahko osídľovať najvyššie vrcholy planéty, zatiaľ čo ostatní sa pritom cítia neuveriteľne chorí. Ako sa však ukázalo , tibetskí ľudia sa v skutočnosti rodia so špecifickou DNA vytvorenou na zvládnutie vecí, ako je táto. Genetická analýza ukázala, že etnickí Tibeťania sa prispôsobili horskému životu. Špecifické gény im dávajú špeciálne schopnosti – účinnejšie metabolizovať kyslík a chrániť sa pred nedostatkom vitamínu D.

Super schopnosti – superchuť

schopnosti

Na svete sú niektorí ľudia, ktorí majú úžasnú schopnosť vnímať chuť všetkého intenzívnejšie. Príčina tohto stavu nie je známa, hoci vedci sa domnievajú, že súvisí s prítomnosťou špecifického génu a zvýšeným počtom určitých baktérií v jazyku, ktoré sa dajú odhaliť modrým potravinárskym farbivom. Približne 25% má tieto super schopnosti.

Aj keď nie je možné povedať, ktoré výrobky sú pre supertastrov najvýhodnejšie, medzi príklady zdokumentovaných potravín, ktoré sú menej konzumovateľné, patria : cibuľa, káva, grapefruitová šťava, zelený čaj, kapusta, brokolica a sójové výrobky.

Neporušiteľné kosti

7 Funkcie tela, ktoré znejú nadprirodzene, napriek tomu sú v niektorých z nás prítomné

Je to neuveriteľné, ale v USA existuje rodina, ktorej členovia nemajú zlomeniny kostí vôbec. Podľa  výskumu to možno vysvetliť genetickou mutáciou, ktorá spôsobuje vysokú hustotu kostí. Táto rodina má pravdepodobne najsilnejšie kosti na celej planéte.

„Jednostranné“ pehy

7 Funkcie tela, ktoré znejú nadprirodzene, napriek tomu sú v niektorých z nás prítomné

Táto pomerne atraktívna schopnosť sa môže objaviť z rôznych dôvodov. Obvykle sú pehy spojené so slnečným žiarením, takže možno jedna časť tela bola tým viac postihnutá. Existoval však prípad, keď sa to, čo sa považovalo za jednostranné pehy, javilo ako špecifické materské znamienka.

Super rýchlosť

7 Funkcie tela, ktoré znejú nadprirodzene, napriek tomu sú v niektorých z nás prítomné 

Niektorí z nás majú super schopnosti, ktoré nám umožňujú byť dobrým v športe, čo opäť vysvetľujú naše gény. Vedci zistili, že existuje špecifický „gén pre rýchlosť“, ktorý posilňuje svaly, čím ovplyvňuje schopnosť človeka bežať rýchlejšie alebo byť veľmi atletický.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov