Zaujímavosti

Nindžovia – kinematografia vs. realita

nindžovia

videní: 1.9K

Vďaka literatúre a kinematografii poznáme praktiky a zvyky tejto skupiny japonských bojovníkov. Okrem zručnosti v bojových umeniach však ostáva ešte veľa nezodpovedaných otázok. Ako sú na tom nindžovia v skutočnosti? To sa dozvieme v tomto príspevku.

Väčšina vedcov tvrdí, že nindžovia a bojové umenie ninjutsu sa prvýkrát objavili v rozprave čínskeho vojenského stratéga a filozofa Sun-c ´ (žil v rokoch 544 až 481 pred našim letopočtom) s názvom Umenie vojny (rok 500 pred našim letopočtom). Presnejšie v 13. Kapitole autor upozorňuje panovníkov na dôležitosť špionáže, ak si chcú zabezpečiť víťazstvo. Až do 5. Storočia sa však neobjavila nijaká zmienka o týchto špeciálne vycvičených bojovníkoch na bojisku. Ďalšia hypotéza tvrdí, že nindžovia sú úzko spätí so skupinou asketických mníchov a bojovníkmi jamabuši, žiakmi majstra Kukaia, zakladateľa ezoterického budhizmu v Japonsku.

Na rozdiel od samurajov, ktorých morálny kódex viedol ku konaniu dobra, nindžovia boli obávaní pre svoju znalosť najtemnejších umení. Okrem toho, že vedeli dokonale bojovať so všetkými typmi zbraní, boli aj majstrami pretvárky a klamstva a vedeli, ako pripraviť jedy, odvary a ničivé výbušniny. Nindžovia rovnako ako samuraji, boli najznámejší v historickom období Japonska známom ako Sengoku. Počas tohto dlhého obdobia (1467 až 1615), plného politickej nestability a vojnových konfliktov, viedli miestni veľkostatkári neustále boj o moc, pri ktorých často využívali služby nindža špiónov. Najslávnejší z nich boli nindžovia typu Iga a Ueno, ktorých si často najímali v rokoch 1485 až 1581. Väčšina štúdií sa zhoduje v tom, že posledná písomná zmienka o nindžoch je z roku 1637 z čias povstania Šimabara. Priblížne 40 000 povstalcov obkľúčilo hrad Šimabara v Ganasaki, Japonsko. Skupinka najatých nindžov prenikla do hradu a podala správy o tom, čo sa deje vo vnútri.

Nindžov trénovali už od mala. Už ako deti sa naučili všetky bojové umenia a nebáli sa zomrieť. Inšpirovali sa tak japonských etickým kódexom bušidó, ktorý vyžadoval vernosť a česť v akejkoľvek situácii. Na rozdiel od samurajov nindžovia nepraktizovali seppuku – rituálnu samovraždu po pochybení alebo porážke.

Zdroj: topdesat | cncenter

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov