Tipy a triky

Ak učíte deti, čo je to zdvorilosť, budú šťastné


videní: 1.5K

Keď rodičia učia deti, aby boli slušné a hovorili „Ďakujem“, „Prosím,“ a ďalšie podobné veci, nie je nesprávne predpokladať, že ich učia iba dobrým mravom. Pravdepodobne si nevedel, že zdvorilosť stojí aj za tým, či budú šťastné.

Vyjadrenie vďačnosti má psychologické účinky na zdravie

Prečo deti, ktoré sa učia hovoriť: „Ďakujem,“ „Prosím,“ a „Príjemný deň“ vyrastajú, aby boli skutočne dobrými ľuďmi.

Podľa niektorých štúdií existuje priame spojenie medzi dobrým zdravím a prejavom vďačnosti. Vďačnosť pomáha ľuďom cítiť viac pozitívnych emócií, vychutnať si dobré skúsenosti a zlepšiť ich zdravie. V skutočnosti sa uskutočnila jedna štúdia na testovanie tejto teórie, v ktorej vedci požiadali všetkých účastníkov, aby každý týždeň napísali niekoľko viet so zameraním na určité témy.

Jedna skupina písala o veciach, za ktoré boli vďační, a druhá skupina o veciach, ktoré ich každý deň dráždili alebo sa im nepáčili. Po 10 týždňoch boli tí, čo písali o vďačnosti, optimistickejší, cítili sa lepšie a cvičili viac ako tí, ktorí sa sústredili na negatívne veci, čo znamená, že praktizovanie vďačnosti a zdvorilosti pozitívne ovplyvnilo ich myslenie.

Zdvorilosť pomáha rozvíjať a udržiavať vzťahy

Vyučovanie detí, aby boli mali v sebe zdvorilosť a vyjadrovali vďačnosť za ich životy, im pomôže vyživovať a udržiavať dôležité vzťahy neskôr v dospelosti.

Jedna štúdia, ktorú vypracovala Sara Algoe, Univerzita v Severnej Karolíne, naznačuje, že otvorené vyjadrovanie vďačnosti a uznanie ľudí v tvojom okolí má dlhodobé a krátkodobé zdravotné prínosy pre teba a pre osobu, na ktorú smeruješ pozitívne spôsoby správania. To znamená, že vďačnosť je v dlhodobom horizonte veľmi dôležitá pre budovanie a udržiavanie vzťahov. Cvičenie zdvorilosti a vďačnosti od útleho veku pomáha budovať silný charakter.

Všetko na svete je pre deti nové, a preto je dôležité naučiť ich, ktoré spôsoby v ľudských interakciách vedú k rozvoju silného a vznešeného charakteru.

Podľa  Jeana Piageta, špecialistu na vývoj detí, je najlepší vek na začatie výučby dieťaťa už od 2 do 7 rokov. Počas tejto doby sa vytvorí „intuitívne štádium inteligencie“ a deti začnú postupne chápať skutočnú hodnotu rešpektu, empatie a spravodlivosti.

zdvorilosť

Tipy a techniky na výchovu vďačných detí

Keďže už sme sa zaoberali dôvodmi, prečo vďačnosť a zdvorilosť môžu pomôcť deťom žiť šťastným a zdravým životom, pozrime sa, aké sú najúčinnejšie spôsoby, ako zvýšiť vďačnosť u detí:

  • Buď vzorom: Deti pozorne sledujú, čo hovoria ich rodičia a ako to hovoria. Ak si úprimne vďačný, tvoje deti sa z toho poučia a s väčšou pravdepodobnosťou zopakujú rovnaké správanie.
  • Hovor otvorene o vďačnosti: Diskutovanie o koncepcii vďačnosti umožní tvojmu dieťaťu priamo si uvedomiť jeho dôležitosť a tiež to podnieti tvoje dieťa k rozvoju vďačnosti.
  • Vedenie denníka vďačnosti : Nauč svoje dieťa písať si 2 až 5 vecí, za ktoré je vďačné každý deň, a vysvetliť, prečo je za každú z týchto vecí vďačné.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov