Zaujímavosti

Kongamato: preživšie dinosauri? 2. Časť

Kongamato: Preživšie dinosauri?

videní: 2.0K

Pterodaktyly žili v čase dinosaurov. Následne vyhynuli. Boli to lietajúce dinosauri s veľkými zobákmi a kožovitým povrchom tela. Správy z Afriky, ktoré sa objavili začiatkom 20. Storočia však ich vyhynutie spochybňujú. Pokračujeme druhou časťou článku Kongamato: preživšie dinosauri?

Podobné príbehy – o akých sme hovorili v rámci prvej časti článku, sa neobmedzujú len na Zambiu. Slávny zoológ a spisovateľ Ivan Sanderson viedol v roku 1933 výpravu, ktorá sa konala v záujme Britského múzea a smerovala do kamerúnskeho pohoria Assumbo. Raz zastrelil nad hladinou rýchlo tečúcej rieky kaloňa (nazývajú sa aj lietajúce líšky, meganetopiere, pozn. red.). Vydal sa do prúdu, aby ho vytiahol z vody, keď sa zrazu pošmykol a spadol. Pokúšal sa postaviť v čom začul krik kolegu. V tom zbadal, ako sa k nemu z oblohy rýchle blíži veľký čierny tvor. Skryl sa pred ním do vody a následne sa rýchlo pokúsil dostať na breh. Netvor sa naňho opäť pokúsil urobiť nálet, ale Sanderson i jeho kolega sa na brehu ukryli, takže len započuli zvuk mohutných krídel. Tvor následne zmizol v tmavej noci a obaja muži sa vrátili do bezpečia tábora. Vyrozprávali svoju príhodu domorodcom a spýtali sa ich, či nevedia, čo ich to vlastne mohlo napadnúť. Tí im však neodpovedali a len s hrôzou zutekali.

Sanderson nemohol prestať uvažovať o tom, čo videl a zažil. Našťastie mal dostatok sebazaprenia a duchaprítomnosti, aby si všimol fyzický vzhľad tvora a vďaka svojim skúsenostiam zoológa ho vedel presne popísať. Bol veľký priblížne ako orol a čeľusť mal vyzbrojenú ostrými zubami. To súhlasilo nie len s rozprávaním domorodcov a ich legendami,  ale taktiež s tým, čo bolo známe z palentológie o pterosauroch.

Ďalšie pozorovania pokračujú v odľahlých častiach Afriky. V roku 1988 keňský študent Steve Romando – Menya uviedol, že kongamato býva pravidelne spozorované. Okrem toho, všetci svedokovia, ktorí boli požiadaní, aby tvora, ktorého na vlastné oči videli, nakreslili, zobrazili kresbu podobnú prehistorickému vtákojašterovi.

Kontroverzné diskusie aj naďalej pokračujú.

Zdroj: Pinterest | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov