Zaujímavosti

Čo to znamená, ak je na ulici chodník s hrboľmi?

chodník

videní: 2.7K

Nebezpečné je jedno zo slov, ktoré môže popísať zaľudnené mesto, najmä pre ľudí so zrakovými problémami. Chodník, ktorý má hrbole je vlastne hmatová dlažba, ktorá je nainštalovaná na rôznych častiach ulice, aby ľuďom so zrakovým postihnutím pomáhala pri navigácii a upozorňovala ich na zmeny na ceste alebo v premávke. Každý chodník má svoj vlastný účel a robí život v meste trošku jednoduchším pre zrakovo postihnutých. Chceš vedieť, aké rôzne druhy “hrboľov” môžeš na ulici nájsť?

Blisterová dlažba

Čo tieto hrbole na chodníku sú naozaj za

Tento druh dlažby sa používa na prechod pre chodcov. Ukazuje hrubú líniu hrčiek umiestnených v obdĺžnikovom vzore. Zvyčajne sa inštaluje vedľa križovatky. Takáto dlažba ukazuje ľuďom so zrakovým postihnutím, že môžu v tomto mieste prejsť cez cestu a mali by byť opatrní.

Corduroy dlažba

Čo tieto hrbole na chodníku sú naozaj za

Tento druh dlažby má zaoblené hrbole, ktoré sú usporiadané v obdĺžnikovom vzore, ale sú trochu menšie ako pri blisterovej dlažbe. Tento druh dlaždíc je vydláždený pozdĺžne v smere, ktorým chodec ide. Nájdeš ich na začiatku alebo na konci schodov a na úrovňových križovatkách. Týmto spôsobom môžu byť ľudia so zlým videním varovaní o zmenách na podlahe, ktorou prechádzajú.

Ofsetová blisterová dlažba

chodník

Povrch tejto dlažby má rovnomerne rozmiestnené okrúhle a ploché blistre. Používa sa tiež na varovanie ľudí so zrakovým postihnutím o ich okolí. Obvykle sa takéto hrbole kladú pozdĺž železničných plošín, ako aj na nástupištia električiek.

Chodník s dlhými pruhmi

Čo tieto hrbole na chodníku sú naozaj za

Takéto dlaždice naznačujú, že cesta nemá pred sebou žiadne prekážky ani nebezpečenstvo a je bezpečné ísť rovno vpred bez obmedzení.

Horizontálne a vertikálne vyčnievajúce pruhy a ich kombinácia

Čo tieto hrbole na chodníku sú naozaj za

Cesty sa niekedy môžu rozdeľovať na tie, pre chodcov a tie pre cyklistov. V tomto prípade sa používajú 2 typy dlaždíc na označenie, pre čo sú rôzne časti cesty určené. Ak sú dlaždice položené pozdĺž cesty v smere, ktorým ideš, je tento chodník určený pre bicykle. Dlaždice s pruhmi umiestnené cez chodník majú naznačovať cestu pre chodcov.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov