Zaujímavosti

Ktoré domáce zvieratká sú vhodné pre deti s alergiou?


videní: 6.8K

Svrbiace oči či nezastaviteľné kýchanie – to je to, čo si väčšina ľudí predstaví v spojení detí s alergiou a chlpov. Ak máš takýto problém aj ty, nevzdávaj sa! Tieto domáce zvieratká sú menej alergénne.

Nie všetky zvieratká majú srsť, ktorá dráždi. Existuje veľa možností, ako si do domova priniesť domáceho miláčika, ktorý nebude príčinou alergických reakcií. Aj keď to možno nebude huňatý nemecký ovčiak, bude ťa milovať rovnako ako on. A možno s ním budeš mať menej starostí ako s alergiou.

Králik

domáce zvieratká pre alergikov

Ak má dieťa alergiu na psov alebo mačky, neznamená to, že nemôže mať chlpatého kamaráta. Podľa prieskumu sú závažné alergie na králiky neobvyklé, takže pri slabších alergiách je jeho srsť neškodná.

Had

domáce zvieratká pre alergikov

Z alergického hľadiska existujú aj bezpečnejšie možnosti bez rizika kýchania – napríklad kúpa hada. Vždy by si mal ale pamätať na to, že plazy sú dobre pre deti staršie ako 12 rokov, pretože až vtedy začnú chápať, ako s nimi zaobchádzať. Alebo ako si pri hraní s takýmito zvieratami udržiavať čisté ruky. Odvrátenou stranou môže byť fakt, že hady sa živia živými zvieratami, ako sú škrečky alebo myši, takže takáto potrava môže byť tiež zdrojom strachu alebo alergií.

Bezsrstá mačka

domáce zvieratká pre alergikov

V skutočnosti neexistuje nič také hypoalergénne ako bezsrstá mačka, ktorá je pre alergikov bezpečná. Takáto mačka nemá žiadny kožúšok, aj keď nejaké malé percento alergénov vypúšťa cez sliny a pokožku.

Morské prasiatko

domáce zvieratká pre alergikov

Morčatá sú na tom a alergénmi podobne ako králiky, ale v slinách môžu mať bielkoviny, ktoré ich obsahujú. Takýto problém sa dá hravo vyriešiť umytím rúk po hraní sa so zvieratkom a udržiavaním morčiatka mimo spálne.

Ježko

Ježko, Zviera, Roztomilý, Ruky, Pichľavý, Sting

Ježkovia dlho nepatrili medzi zvieratká, ktoré má doma veľa ľudí. Dnes sú ale obľúbenou formou menej alergických miláčikov. Aj keď si veľa ľudí myslí, že sú na svojho ježka alergickí, sú v skutočnosti alergickí na podstielku. Ježkovia sú pre deti skvelými domácimi zvieratkami, s ktorými môžu denne komunikovať.

Agama fúzatá

Bartagame, Podnet, Hlava, Pogona Vitticeps, Lizard

Zasa plazy. Nemajú žiadnu srsť, a preto sú skvelou náhradou za škrečka či psíka. Interakcia s ľuďmi sa im páči a je ľahké ich trénovať. Plazy ale môžu prenášať salmonelu, takže sa neodporúča kontakt s deťmi do 5 rokov. A, samozrejme, zakaždým si treba umývať ruky.

Papagáj

Žltá Zelená Parakeet, Zriedkavé Parakeet

Ak uvažuješ nad chovaním vtákov kvôli alergii, je to dobrá voľba. Najbezpečnejšou možnosťou sú tie najmenšie druhy. Špecialisti odporúčajú konkrétne Ladniaka krátkochvostého, amazoňana alebo tukana. Vždy je pritom dôležité čistiť dom, aby sa znížila expozícia alergénov.

Malý pes / pes s vlasmi

Yorkshirský Teriér, York, Pes, Domáce Zviera, Portrét

Ľudia s alergiou niekedy dúfajú, že čím menšieho psa si kúpia, tým bude menšie riziko alergie. Keďže malé psy nezhadzujú také množstvo chlpov, stačí hich kúpať raz týždenne a nemal by tak provokovať tvoje dutiny. Je tiež lepšie zbaviť sa kobercov a použiť čistič vzduchu.

Korytnačka

Korytnačka, Matka, Dieťa, Príroda, Spolu, Plaz

Medzi zvieratká, ktoré pravdepodobne nespôsobia žiadne alergické reakcie neodmysliteľne patrí korytnačka. Ak sa jej dieťa bude venovať s náležitou zodpovednosťou, môže sa dožiť viac ako 50 rokov. Takže to budú dlhoroční najlepší kamaráti.

Tarantula

12 Domáce zvieratá, ktoré sú bezpečnejšie pre deti s alergiou

Nie sú síce tou najlepšou voľbou, ak sa chceš túliť, ale sú ideálnym riešením pre alergika. Je pravda, že môžu hrýzť, ale je to podobné ako včelie bodnutie, pri výbere na to treba myslieť.

 

Zdroj: brightside.me | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov