Zaujímavosti

Počuli ste už o tajomnom zvierati s názvom bunyip? 2. časť

Počuli ste už o tajomnom zvierati s názvom bunyip?

videní: 1.9K

V prvej časti článku Počuli ste už o tajomnom zvierati s názvom bunyip? Sme si predstavili pravdepodobne dva existujúce druhy bunyipov, ktoré obývajú – resp. obývali územie Austrálie a Tazmánie. Teda zadefinovali sme si opisovanú podobu bunyipa so psou tvárou a bunyipa s dlhým krkom. Toto ba až legendárne zviera ostáva stále záhadným. Už iba množstvo správ však nasvedčuje, že bunyip ako „podivné hybridné zviera“ nepatrí len do ríše fantázie.

V prípade, že bunyip skutočne existuje, o aký druh sa jedná a odkiaľ pochádza? Z hľadiska ochrany vzácnych druhov zvierat pred vyhynutím je ešte zaujímavejšia otázka, čo sa s týmito tvormi stalo?

Existuje niekoľko teórií o pôvode tohto zvieraťa. Jedna medzi vedcami, ktorí nie sú skeptici, predsa len víťazí. Bunyip sa podľa všetkých popisov vzhľadom i chovaním veľmi podobne pravdepodobne vyhynutému živočíchovi z rodu Diprodoton, bylinožravému tvoru podobnému veľkosti nosorožca, ktorý sa „túlal“ Austráliou pred viac ako 10 000 rokmi. Niektorí odborníci sa domnievajú, že diprodoton bol schopný žiť tak vo vode ako na súši, rovnako, ako to uvádzajú správy o bunyipovi. Možno sa v zemi bohatej na vačkovce diprodoton za tisícky rokov vyvinul v novú formu podobnú hrochovi – bunyipa. Zástancom tejto hypotézy odporujú vedci, ktorí tvrdia, že nie je možné, aby prehistorické zviera prežilo do 12. Storočia.

Podľa ďalšej teórie je toto tajomné zviera obyčajný tuleň, a záhada okolo jeho vzhľadu vznikla tak, že vnutrozemci tuleňa žijúceho v mori nikdy predtým nevideli a preto ho nedokázali identifikovať. Je taktiež možné, že zvieratá s názvom bunyip boli tolene, ktoré pozdĺž vodných tokov migrovali do vnútrozemia, vývojom sa tu prispôsobili novému prostrediu a ochrannú tukovú vrstvu nahradili hustou kožušinou.

Pokiaľ však bunyipy boli tulene, ako je možné, že boli videné, ako sa pasú na súši? Tulene predsa nie sú bylinožravce. S bunyipom sú spojené mnohé otázky, ktoré – zdá sa, nebudú už nikdy zodpovedané.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov