Zaujímavosti

Bájny medveď nandi: Šelma požierajúca mozgy? 2. časť

Bájny medveď nandi: Šelma požierajúca mozgy?

videní: 1.9K

Prinášame vám pokračovanie článku Bájny medveď nandi. V prvej časti sme sa zaoberali nie veľmi presnými popismi medveďa, ktorý mal vyhynúť už pred mnohými rokmi. Domorodci, ale aj lovci zo Západu však tvrdia, že na také zviera strieľali, ba dokonca zabili niekoľko jedincov. Nikto však nepredložil korisť a tak sa ich dohady často spochybňujú. Pokračujeme v 2. Časti článku o tomto záhadnom tvorovi.

Je všeobecne známe, že jeden druh medveďa Afriku skutočne v minulosti obýval, ale odborníci sú presvedčení, že vyhynul v staršej dobe kamennej. Na druhej strane sa však v správach objavujú nepriame dôkazy – ako sú obrysy tela, chovanie zvieraťa, chýbajúca mimika či schopnosť postaviť sa na zadné nohy – ktoré naznačujú, že by sa skutočne malo jednať o akýsi druh medveďa, čo vyústilo v to, že sa začalo uvažovať o tom, či sa niektorým jedincom nepodarilo uniknúť vyhubeniu.

Známy medveď atlaský síce zodpovedá popisu dnešnému medveďovi nandi, ale identifikácia vzbudzuje množstvo problémov. Jedným z nich je skutočnosť, že fosílne pozostatky medveďa atlaského boli nájdené iba v Severnej Afrike, zatiaľ čo výskyt medveďa nandi je hlásený vo východnej časti Afriky. Medveď nandi teda zrejme nie je úplne iný druh medveďa. Okrem toho, že medveď atlaský je jediný známy druh medveďa, ktorý žil v Afrike, nebola na tomto kontinente nájdená jediná fosília medveďa nandi. Čo ak záhadné zviera ani nie je medveď?

Niektorí ľudia sa domnievajú, že sa môže jednať o krvilačnú hyenu, ktorú doposiaľ nepoznáme. Môže ísť aj o akýsi relikt prehistorickej doby. Tieto argumenty podporujú dôkaz nájdený archeológmi, podľa ktorého niekedy dávno v minulosti, žil v Afrike – v staršej dobe kamennej – veľký druh hyieny, ktorý sa vzrastom mohol podobať levovi.

Existujú však aj iné teórie. Jedna z nich hovorí, že je možné, že medveď nandi bol akýmsi druhom paviánov. Dokiaľ však neprebehne dôkladný výskum, môžeme len hádať, ako to skutočne bolo a o aký druh zvieraťa sa v Afrike v skutočnosti nachádza.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov