Zaujímavosti

Čo prevratné sa deje s tvojím telom, ak praktizuješ pôst?

pôst

videní: 3.6K

Bunky v našom tele sa pravidelne recyklujú. V roku 2016 získal Dr. Yoshinori Ohsumi z Japonska Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu za objavenie mechanizmov, ktoré sú za týmto procesom. Dnes sú známe ako autofagia. Väčšina tkanív v našom tele pravidelne nahrádza svoje bunky novými. Každý orgán potrebuje svoj vlastný čas, aby sa úplne obnovil. Iné tkanivá však nikdy svoje bunky nenahrádzajú. Ako však s týmto súvisí pôst?

Pojem autofagia sa Skladá z gréckych slov, „auto“, čo znamená „sám seba“ a „phagein“, ktoré možno preložiť ako „jesť“. Čiže sebapožieranie. To môže znieť desivo, no nášmu telu tento proces pomáha udržať stabilitu. Naše telo môže využívať vlastnú bielkovinovú zásobu uloženú vo forme poškodených buniek a baktérií. Priemerná osoba denne skonzumuje približne 70 g bielkovín, čo nestačí na vytvorenie nových buniek. Pri použití „proteínového odpadu“ je vaše telo vyživované potrebným množstvom proteínov. Keď prirodzený mechanizmus recyklácie nefunguje, poškodené bunky a ich komponenty sa začnú hromadiť v tele. Nie je teda možné neutralizovať rakovinové bunky a bunky infikované nebezpečnými baktériami a vírusmi. Preto môžeš skončiť s mnohými vážnymi chorobami.

What Happens to Your Body If You Practice Fasting

Vo všetkých svojich štúdiách Dr. Ohsumi použil pôst na stimuláciu tela, aby rozložil toxické bunky a zbavil sa všetkého odpadu. Okrem toho, ak sa rozhodneš obmedziť počet kalórií, ktoré skonzumuješ, hladiny oxidu dusnatého v tvojom tele sa zvýšia – to je molekula, ktorá pomáha detoxikovať a omladzovať telo. Prerušovaný pôst, ktorý sa skladá zo striedania období jedla a pôstu, môže pomôcť telu očistiť sa. Okrem toho pomáha schudnúť a urýchliť metabolizmus. Výhody tejto metódy pre tvoje  zdravie sú nespočetné  a zahŕňajú napríklad znížené riziko srdcových ochorení, neurologických problémov a cukrovky, ako aj znížené riziko zápalových ochorení, oxidačného stresu a vysokého krvného tlaku. Ak si doteraz pochyboval, že pôst pred Veľkou nocou je pre teba tým pravým, presvedčíme ťa, že to je naozaj tak. Existuje mnoho typov pôstu.

24-hodinový pôst

Ak sa uchýliš k tejto metóde, mal by si si vybrať jeden deň v týždni, kedy nebudeš jesť. Napríklad si dáš raňajky o 8 ráno v pondelok a nebudeš jesť až do 8 ráno v utorok.

Prerušovaný pôst

Ak si si vybral túto možnosť, mal by si jeden deň jesť tak, ako zvyčajne a nasledujúci deň si dať pôst. To neznamená, že by si nemal jesť vôbec. Stačí, ak znížiš počet prijatých kalórií. Napríklad ak bežne skonzumuješ 2000 kalórií, v deň pôstu skonzumuj len 500 kalórií.

What Happens to Your Body If You Practice Fasting

Preskoč jedno jedlo

Ak nevieš, ako s pôstom začať, na začiatok postačí, ak vynecháš jedno jedlo denne. Naštartuješ tým svoj metabolizmus a aktivuješ očistné procesy vo svojom tele.

Obmedzený pôst

Nazýva sa tiež „pôst 16/8“. Spočíva v tom, že budeš jesť iba 8 hodín denne. Zvyšných 16 hodín jesť nebudeš.

Pôst vody

Táto metóda je jednoduchá. Vyberieš si jeden deň v týždni, kedy budeš konzumovať iba vodu a nesladené ovocné šťavy. Tento spôsob sa odporúča najmä v jari.

Zdroj: brightside | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov