Zaujímavosti

Chytľan obrovitý: Patria tieto tvory len do ríše povestí? 2. časť

chytľan obrovitý

videní: 2.6K

Prinášame vám pokračovanie článku o Chytľanoch obrovitých o ktorých si námorníci a rybári po stáročia rozprávali báje a príbehy ako o strašidelných obrích hlavonožcoch. V rámci prvej časti sme sa pozreli aj na literatúru, ktorá taktiež ovplýva románovými či poviedkovými spracovaniami týchto doposiaľ neprebádaných tvorov. Ako už vieme, tasmánski vedci si o týchto tvoroch myslia svoje. Začali ich skúmať – ako sme si uviedli v rámci prvej časti článku. Stále je však tých nezodpovedaných otázok viac, ako tých zodpovedaných. Poďme však na ďalšie fakty.

Ako sme si uviedli v prvej časti článku Chytľanov obrovitých, vedci sa domnievajú že môžu dospievať už vo veku 2 rokov. To by znamenalo, že sa jedná o jeden z najrýchlejšie rastúcich druhov v živočíšnej ríši. Vedci intenzívne pracujú na výskume týchto obrovských obyvateľov oceánskych hĺbin a zároveň sa snažia zistiť, či existujú aj ďalšie druhy.

Zaujíma ich predovšetkým druh Mesonychoteuthis hamiltoni – Hamiltonov kalmár, ktorý je rozmerovo ešte väčší než chytľan obrovitý. Prvá stopa, ktorá vyvolala pátranie po exempláre tohto druhu sa datuje do prvej polovice 20. Storočia – presnejšie do roku 1925, kedy boli v žalúdku uloveného vorvaňa nájdené dve chápadlá. V roku 2004 bol pri Antarktíde chytený mladý exemplár tohto druhu.  Podľa výsledkov obhliadky zdochliny vedci odhalili, že dĺžka dospelého jedinca by mohla dosahovať neskutočných 30 metrov! Zdá sa teda, že by tento druh mohol stáť za všetkými hrôzostrašnými legendami o morských netvoroch vybavených mohutnými chápadlami. Hamiltonov kalmar sa od chytľana obrovitého odlišuje nie len svojou veľkosťou, ale aj morfologicky. Je vybavený širokým plutvovitým lemom na zadnej časti plášťa a jeho chápadlá sú vyzbrojené prísavkami so zúbkovitými okrajmi a ako žiletka ostrým hákom v ich strede. Takáto výzbroj môže zodpovedať jazvám a stopám na telách veľrýb, ktoré s nimi zdieľajú životný priestor – mrazivé končiny v oceánoch. Odborníci predpokladajú, že tento druh hlavonožcov je vysoko agresívny.

Vedci nám snáď v budúcnosti prinesú aj o tomto živočíchovi oveľa viac poznatkov.

Zdroj: b2p topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov