Zaujímavosti

Blowing Up History: Temná história Empire State Building

Empire State Building

videní: 2.4K

Od štvrtka 6. februára od 20 hodiny môžu diváci sledovať na Discovery štvrtú sériu dokumentárneho seriálu Zničená minulosť (Blowing Up History). Tvorcovia seriálu za pomoci počítačových animácií a najnovších archeologických výskumov odhaľujú, ako boli postavené najznámejšie staroveké a stredoveké budovy na svete. Tajomné obrazce na planine Nazca boli vytesané do púšte Atacama pred viac ako tisíc rokmi. Ako a prečo boli vytvorené? Prečo bolo tak ťažké uniknúť z Alcatrazu? Aké tajomstvo ukrýva najstaršia múmie na svete? Jeden z dielov je pritom zasvätený americkej Empire State Building a diváci sa v ňom dozvedia, aké tajomstvá skrýva táto 102-poschodová budova vo svojich základoch. Podložie tejto stavby, ktorá bola svedkom mnohých tragických udalostí, však nie je jej jediná zaujímavosť.

Empire State Building

Empire State Building, známa svojou výškou 381 metrov a svojím sofistikovaným štýlom Art Deco, je jednou z najuznávanejších pamiatok v New Yorku, ak nie na svete. Kým dnes je tento symbol svetovej metropoly obľúbeným miestom s nádhernou vyhliadkou na mesto, v minulosti stavba poslúžila niekoľkým neúspešným pokusom o samovraždu alebo čelila haváriám lietadiel. Budova bola postavená medzi rokmi 1929 až 1931. Náklady za stavbu sa vyšplhali na sumu 40 948 900 dolárov. Okrem svojej impozantnej výšky očarila vtedajšiu spoločnosť aj rýchlosťou výstavby. Stavitelia inovovali postup svojich prác, aby šetrili peniaze, čas a pracovné sily. Na mieste bol napríklad zriadený železničný systém s vozňami, ktoré dokázali pojať osemkrát viac materiálu než obyčajné vozne. Celkovo bola budova dokončená len za 410 dní, takmer tri mesiace pred plánovaným termínom.

Empire State Building

Výška Empire State Building sa od začiatku stala magnetom pre zúfalých samovrahov, podľa zahraničných zdrojov tu došlo k viac ako 30 pokusom o samovraždu. Prvá tragická udalosť sa tu pritom odohrala ešte predtým, než bola stavba dokončená. Prepustený robotník sa tu vrhol strmhlav dole do otvorenej výťahovej šachty. K jednému z najslávnejších incidentov však došlo 1. mája 1947, kedy dvadsaťtriročná Evelyn McHaleová, krásna mladá žena s perlami a bielymi rukavicami, skočila z vyhliadkovej plošiny na 86. poschodí. Jej bezvládne, ale neporušené telo dopadlo na strechu limuzíny OSN zaparkovanú na vonkajšom parkovisku. Na mieste sa v tú chvíľu pohyboval študent fotografie Robert Wiles, ktorý McHaleovou pár minút po smrti vyfotil. Jej samovražda sa tak dostala do časopisu Life a zábery neskôr použil umelec Andy Warhol vo svojom umeleckom diele Suicide (Fallen Body).

V dvoch prípadoch mali sebevražedkyně väčšie „šťastie“, či už vplyvom okolností alebo zlého plánovania. Elvita Adamsová, ktorá skočila 2. decembra 1972 z 86. poschodia, dopadla na plošinu v 85. poschodí a skončila len so zlomenou bedier. Jej zámeru umrieť nebol naklonený silný poryv vetra, ktorý zabrzdil jej pád nadol. Na rovnakej rímske v pětaosmdesátém poschodí skončila tiež tridsaťtriročná Nathanial Simone po svojom pokuse o samovraždu 25. apríla 2013.

Empire State Building

Samovrahovia však nie sú jediné obete tragédií, ku ktorým došlo na vyhliadkovej plošine Empire State Building. 23. februára 1997 tu počas streľby zomrel jeden muž a ďalších šesť bolo zranených. Atentátnik Ali Hassan Abu Kamal, šesťdesiatdeväťročný palestínsky učiteľ, nakoniec obrátil zbraň proti sebe. K ďalšiemu konfliktu došlo 24. augusta 2012, kedy prepustený módny návrhár Jeffrey Johnson zastrelil svojho bývalého spolupracovníka v blízkosti budovy. Sám Johnson bol neskôr zabitý policajtom pred vchodom do Empire State Building. Pri jeho zneškodňovania dôstojníci vypálili celkom 16 rán a zranili deväť okoloidúcich, našťastie nie smrteľne.

Ráno 8. júla 1945 bolo mesto zahalené do hustej hmly. Hoci plukovník William Smith varoval riadiacu vežu, že nevidí vrchol Empire State Building, bol povzbudený k pristátiu. Keď Smith klesol so svojím bombardérom B-25 americkej armády, ocitol sa uprostred mrakodrapov na Manhattane. najskôr hrozilo, že narazí do New York Central Building, ktorej sa nakoniec dokázal vyhnúť. Jeho lietadlo však vzápätí narazilo do Empire State Building, v ktorej vytvorilo dieru veľkú 5,5 m na výšku a 6 m na šírku. Po náraze navyše bombardér explodoval a plamene pohltili budovu. Pri tejto nehode zomrelo 13 ľudí.

Zdroj: Discovery topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov