Zaujímavosti

Orang Pendek: Bájny malý muž

Orang Pendek: Bájny malý muž

videní: 2.3K

Povesti o tajomných, opici podobných tvoroch nie sú ničím vzácnym. Možnosť existencie tvorov, akými sú napríklad yeti (snežný muž) či bigfoot (veľká noha), zaujala ľudskú predstavivosť natoľko, že ostáva vďačným námetom debát a dohadov. Jedným z nich je aj Orang Pendek.

Ďalším tvorom, ktorý v posledných rokoch vzbudil záujem širokej verejnosti, je „orang pendek“ teda malý muž. Informácie o ňom prichádzajú z rôznych strán a z rôznych zdrojov, ale predovšetkým od obyvateľov Sumatry, ktorí ho berú ako súčasť svojho životného priestoru. Charakterizujú ho ako plachého tvoja loviaceho iba malé zvieratá. Nikdy neútočí na človeka. Preto ho domorodci nevnímajú ako hrozbu a nechávajú ho na pokoji. Orang pendek má podľa nich malú postavu, pohybuje sa na zadných končatinách a dosahuje výšku zhruba 0,7 až 1,5 metra. Hnedorúžovú pokožku má porastenú krátkym tmavým ochlpením. Paže má na rozdiel od väčšiny  normálnych opíc značne kratšiu ako nohy a celkovo vyzerá skôr ako človek, než ako opica. Nahliadnúc do minulosti, bolo nájdených množstvo stôp, ktoré majú dokazovať jeho existenciu. Stopy sa podobajú stopám, aké by zanechalo zhruba 7 ročné dieťa. Avšak sú omnoho širšie ako normálne ľudské stopy, a niektorí domorodci tvrdia, že smerujú dozadu. Istý návštevník ostrova orang pendeka prvýkrát spozoroval v roku 1910 a popísal ho ako „veľkého tvora s krátkymi nohami. Ktorý mi prebehol cez cestu. Telo mal prerastené hustou srsťou, ale nebol to orangután a ani normálny človek.“ Po 13. Rokoch bol tvor znova spozorovaný, tentokrát istým holandským lovcom. Dodal, že sa neodhodlal ho zabiť, pretože mu pripomínal skôr človeka, ako iného živočícha.

Je orang pendek nejakým spôsobom príbuzný s novým druhom človeka malého vzrastu, ktorý bol objavený vo vápencovom hrobe na Indonézskom ostrove Flores? Boli objavené dôkazy, že títo malí ľudia prezývaní „hobbiti“ na tomto ostrove preukázateľne žili a lovili. Orang pendek možno nie je opica, ale blízky príbuzný človeka. Preto všetko bude ešte potrebná veľká štúdia.

Zdroj: Guardian | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov