Zaujímavosti

Moje nohy: Problémy s chodidlami, ktoré neradno ignorovať

nohy

videní: 3.0K

Podľa dostupných štatistických dát sužujú takmer 80% dospelej populácie bolesti nôh. Svoje o tom vedia pacienti doktorky Ebonie Vincentovej a jej kolegu Brada Schaeffara, protagonistov reality show Ach, tie nohy! (My Feet Are Killing Me), ktorú v premiére uvedie lifestylový kanál TLC 28. februára 2020. Tí sa deň za dňom stretávajú s extrémnymi prípadmi, mnoho z nás však trápi zdanlivo menej vážnymi problémami s chodidlami. Na aké diagnózy sa sťažujeme najčastejšie a čo presne sa pod nič nehovoriacimi názvami skrýva za problém?

nohy

Najčastejšie bojujeme s kurími okami a deformáciami nechtov. Kurie oká vznikajú v momente, kedy nezdravo a dlhodobo preťažujeme niektorú časť nášho chodidla. Vyvíjaný tlak vedie k odumieraniu kožného tkaniva a vytváraniu zatvrdnutých bolestivých miest. Väčšinou sa vytvárajú nad kosťami a odlišujú sa tvrdosťou a hĺbkou, do ktorej zasahujú. Na základe toho potom môžu do určitej miery narušiť obehový aj nervový systém. O to zložitejšie je ich odstránenie. Všeobecne pomáha vyvarovať sa veľkým a príliš voľným topánkam, v ktorých nie je noha dostatočne ukotvené. V takýchto prípadoch totiž ľudské telo dosahuje stabilitu práve opakovaným zaťažovaním niektorých častí chodidiel.

Pomerne bežne sa stretávame aj s prípadmi, kedy nechty prstov na nohách zarastajú do kožných lôžok, ktoré ich obklopujú. Často sa to deje kvôli noseniu príliš úzkych topánok. Zúženie špičky hlavne u takej dámskej obuvi, ako sú lodičky alebo balerínky, spôsobuje tlak na prsty zo strán, koža je tak tlačená na hrany nechtov, čo môže viesť k vzniku ložísk, ktoré sú náchylné k zapáleniu. Výnimočné nie sú ani iné kožné infekcie alebo plesne, ktorých prejavom sú všemožné vyrážky a začervenanie, sprevádzané nepríjemným svrbením, zápachom a vo vážnejších prípadoch zápalom. Plesne sa môžu objaviť v podstate v akejkoľvek časti chodidla, prsty a priestory medzi nimi sú však považované za najnáchylnejšie. Väčšina z týchto načrtnutých problémov navyše z dlhodobého hľadiska spôsobuje narušenie štruktúry nechtu. Zjednodušene to znamená, že sa tieto neduhy potom prejavujú opakovane.

Samostatnou kapitolou sú deformácie chodidiel. Významnú časť populácie sužuje predovšetkým problém plochých nôh. Označujeme tak stav, kedy dôjde k zrúteniu niektorej z častí nožnej klenby. Kameň úrazu veľmi často spočíva v nosení nevhodnej obuvi, ktorá neposkytuje nohe dostatočnú oporu. V dôsledku toho dochádza k preťažovaniu plantárnej fascie – šľachy, ktorá sa upína na pätovej kosti na strane jednej a kosti prstov na strane druhej. Tým vytvára akúsi podložku po celej dĺžke chodidla, ktorá dokáže tlmiť otrasy spôsobené prudkými došľapmi a bráni tak tomu, aby sa celá kostrová štruktúra chodidla nezrútila.

Mnoho ľudí trápi tiež vybočený palec. Ide o stav, kedy kvôli tesným topánkam dochádza k deformácii kostičiek pri najväčšom prste na chodidle. Už pri obyčajnom pohľade vidíme, že jeho rast prebieha mimo os, čím sa znateľne približuje susednému ukazováku. Podobne rozšírená je tzv. Metatarsalgia, ktorá postihuje predovšetkým ženy so záľubou v nosení topánok na vysokých podpätkoch. Táto bolesť prednožia smeruje k preťaženiu záprstných kostičiek, ktoré sa prejavia bolesťou, opuchom alebo zápalom. Opačný problém majú muži, ktorí trávia väčšinu svojich dní v pracovnej obuvi. Typicky u nich dochádza k formovaniu pätných ostrôh, teda výrastkov na pätnej kosti spôsobených preťažením svalového a väzivového aparátu chodidla.

Zdravotný stav našich nôh významne ovplyvňuje aj ďalšie časti ľudského tela, pričom prvé na rane sú samozrejme kĺby a chrbát. Nohy sú garantom určitej stability, ktorá sa prejavuje v spôsobe držania celého tela. Nepríjemné sú obzvlášť bolesti dolnej časti chrbta, ktoré sú často produktom dlhého zotrvávania vo vysokých topánkach či na výrazných podpätkoch. Niektorí špecialisti si myslia, že aj to môže byť príčinou opakujúcich sa bolestí hlavy a migrén. Tieto stavy môžu spôsobovať aj ploché nohy, keďže mozog musí spracovať viac signálov a vynaložiť zvýšené úsilie na to, aby ich správne vyhodnotil a celé telo správne koordinoval.

nohy

Existujú aj teórie o vplyve chodidiel na dýchanie a hlasivky. Ich zástancovia tvrdia, že tak dochádza k zmene mechanizmu tvorby hlasu. Podpätky podporujú rýchlejšie a plytšie dýchanie, a ak sa tak deje dlhodobo, môže to mať negatívny dopad na zdravie hlasiviek. Tento argument býva využívaný napríklad v boji proti diskriminačným dress code na pracoviskách, kde nadriadení od žien vyžadujú, aby do práce chodili v podpätkoch. Odborná verejnosť však musí tieto závery podrobiť dôslednému skúmaniu.

Spektrum komplikácií, ktoré nám otravujú život a majú pôvod v zdravotnom stave nôh, je teda habadej. Každý z nás by preto mal mať svoju doktorku Vincentovu či doktora Schaeffera, aby riziko podchytil včas. Zatiaľ sa nimi môžete aspoň inšpirovať – ​​každý piatok na TLC v novej docushow Ach, tie nohy! (My Feet Are Killing Me), ktorej prvý diel začína 28. februára 2020.

Zdroj: TLC topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov