Zaujímavosti

Syndróm Alice v krajine zázrakov: Keď život nie je ako z rozprávky

Syndróm Alice v krajine zázrakov

videní: 2.9K

Zvláštny stav, ktorý sa označuje titulom slávnej rozprávkovej knihy, prenikavo ovplyvňuje pacientovo zrakové i duševné vnímanie. Pre človeka trpiaceho týmto syndrómom je charakteristické, že má veľmi deformovaný zmysel pre čas, vzdialenosť, veľkosť a priestor, čo ho môže úplne dezorientovať, priviesť do stavu úzkosti či úplne vyčerpať. O príčinách tohto stavu zatiaľ medicínsky vieme len málo, napriek tomu lekári veria, že môže byť nejakým spôsobom spojený s inými, známejšími druhmi postihnutia. Čo to teda je syndróm Alice v krajine zázrakov?

Prvýkrát tento syndróm diagnostikoval v roku 1955 anglický psychiater menom John Todd. Keďže sa mu syndrómy spomínanej choroby zdali vcelku „pritiahnuté za vlasy“, pomenoval túto chorobu podľa slávnej knihy Lewisa Carolla. Tento stav sa však niekedy označuje aj podľa postavičiek Gulliverových ciest Roberta Swifta ako „liliputánske halucinácie“. Fakt, že oba názvy pre tento neobvyklý syndróm sú vypožičané z Fantasy literatúry, charakterizuje, ako bizarná je povaha tejto choroby.

Typický pacient so syndrómom Alici v krajine zázrakov máva často migrény, o ktorých sa predpokladá, že sú s ochorením akýmsi spôsobom spojené. Je taktiež známe, že Lewisa Carolla takmer celý život trápili ťažké migrény. Je teda možné, že trpel touto chorobou a vlastné symptómy ho inšpirovali k napísaniu jeho najslávnejšej knihy?

Je to dosť možné, keďže časť symptómov choroby skutočne v Alicinom príbehu vieme nájsť. Alica sa predsa taktiež po tom, čo sníva a vypije dva čarovné prípravky, najprv zmenší ako škriatok a potom zväčší tak, že sa nevojde do domu. Rovnako tak pacient s týmto ochorením môže zažívať podobné deformácie: pod vplyvom vizuálnych a zmyslových halucinácií môže svoje telo vnímať nie len ako celok, ale niekedy aj ako jednotlivé časti. Okrem toho sa môže v mysli zväčšiť ale aj zmenšiť. Problémy, ktoré tým vznikajú, napríklad pocit nezraniteľnosti či paranoja, môžu pacienta priviesť do vážneho nebezpečenstva.

Veda dodnes neposkytla žiadne dôkladnejšie vysvetlenie tohto stavu, ale teória uvažujúca o jeho spojenie s migrénami sa považuje za pravdepodobnú.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov