Zaujímavosti

James Dean a jeho prekliate Porsche 550 Spyder 1. časť

James Dean a jeho prekliate Porsche 550 Spyder 1. časť

videní: 2.7K

Slávna hollywoodska herecká hviezda James Dean, zhasla smrteľnou automobilovou nehodou. James Dean tragicky skonal v mladom veku, v rozmachu svojej hereckej kariéry, práve v období, kedy kráčal od úspechu k ďalšiemu úspechu. Nenazbieral síce ešte množstvo rolí, ale svet si ho hneď zamiloval. Povzbudený narastajúcim bohatstvom si kúpil športový voz značky Porsche Spyder,  jeden zo série z iba 90 vyrobených kusov. Práve jazda v tomto aute sa mu stala osudnou. „Malý bastard“ – ako ho sám nazval, bol, zdá sa, prekliaty.

James Dean bol už v mladom veku idolom. Napriek tomu, že nestvárnil mnoho rolí, bol vyhľadávanou celebritou Hollywoodu. S úspechom sa plnila aj jeho peňaženka a tak, ako to už pri mladých chlapcoch býva, zadovážil si výstavný kus do svojej garáže. Bolo ním športové auto značky Porsche Spyder – a to nie len také hocijaké – ale rovno limitovanú edíciu, z ktorej bolo vyrobených len 90 kusov. Auto nazval „malý bastard“ a nechal si ho v štýle pretekárskych áut aj namaľovať. Dean chcel s autom súťažiť, ale bohužiaľ sa k tomu už nedostal. Iba dva týždne po kúpe Spydera, dňa 30. septembra 1955, v ňom po čelnej zrážke vo vysokej rýchlosti s iným autom zahynul. Dokonca bolo náročné zistiť, či auto šoféroval Dean alebo jeho mechanik. Vodič druhého auta zo zrážky vyviazol iba s niekoľkými ľahšími zraneniami.

V dňoch, ktoré predchádzali zrážke, Dean auto takmer neopustil. Pyšne ho predvádzal priateľom aj keď nie každý s ním zdieľal nadšenie pre športové auto, čo ho vcelku prekvapovalo. Niektorí pociťovali akúsi hrôzu, keď športiak zazreli, ďalší sa obávali nebezpečenstva, ktoré znamenalo rýchle auto pre Deanovu ľahkomyseľnú povahu, v iných zase vzbudzovalo auto akúsi neblahú predtuchu.

Dean v tom čase nevedel, že sa na auto lepila smola už od okamihu, keď ho priviezli do výstavného priestoru Competition Motors. Niekoľko mechanikov sa oňho pri dodávke poranilo, jeden si privretím do dverí zlomil prst a ďalší sa porezal pri montáži motoru. V tom čase to všetci považovali za malichernosť, ale neskôr, po slede ďalších udalostí v tom ľudia videli súčasť väčšej série nehôd, možno dokonca niečo osudové. Ešte len vtedy sa to všetko začalo. Pokračovanie nájdete v 2. časti článku Prekliateho auta Jamesa Deana.

Zdroj: Autoforum | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov