Zaujímavosti

OMG December: Prečo nás fascinuje to, čo nám je odporné?

omg

videní: 1.8K

Fascinujú vás príbehy ľudí s všemožnými podivnými chorobami či telesnými deformáciami? Pripadáte si kvôli tomu ako ľudské hyeny? Nezúfajte, podľa amerických psychológov to je úplne normálne. Znechutenie funguje ako jeden zo základných obranných mechanizmov – potrebujeme ho, rovnako ako ho vyžadujeme. Americká lifestylová televízna stanica TLC si toho je veľmi dobre vedomá, a tak počas celého mesiaca decembra ponúka svojim divákom tieto pôžitky v rámci programovej schémy OMG December (OMG December), pozostávajúcej z jej najúspešnejších relácií o stavoch ľudského tela, ktoré by určite nikto z nás nechcel pocítiť na vlastnej koži. Ale z psychologického hľadiska – čo vás donúti naladiť práve tento kanál?

omg

Podľa Alexandra J. Skolnick zo Saint Joseph ‘s University je znechutenie v podstate negatívne pociťovaná emócia, ktorej význam vo vývoji dieťaťa sa vyjavuje neskôr než napríklad prežívanie šťastia, smútkov a ďalších základných pocitov. Rodičia nám cielene znechucujú rôzne aktivity, ktoré si v detskom veku ešte nedokážeme vyhodnotiť ako nežiaduce. Typicky môže ísť o základné hygienické a stravovacie návyky – nesiahať na vlastné výkaly, nepatlať si zvyšky jedla všade možne, nežužľať niečo, čo sme zobrali zo zeme a tak podobne. Je to vlastne taká príprava na dospelosť. Tým, že si osvojíme schopnosť niečo vnímať ako nechutné, naučíme aj sami seba v konfrontácii so znechutením mať sa na pozore. A to dospelého jedinca dokáže chrániť pred nebezpečenstvom, ktoré by mohlo byť v extrémnych prípadoch aj smrteľné. Napríklad potraviny po dobe trvanlivosti. Ich chuť nie je ktovieako svetová, väčšinou nás donúti je vypľuť a v konzumácii nepokračovať. Netreba dodávať, že ak zjeme hnijúce jedlo, požijeme s ním pravdepodobne aj nutnú dávku všelijakých baktérií, ktoré nášmu zdraviu rozhodne neprospejú. Pokiaľ na ulici stretneme človeka, ktorý má viditeľne nejaký zdravotný problém, budeme sa všetkými silami snažiť sa od neho držať čo najďalej. Vďaka tomu nechytíte nádchu, ale ani žiadnu infekčnú chorobu – osýpky, tuberkulózu alebo antrax.

Divákov TLC však k obrazovkám priťahuje ešte jeden pocit – a to vzrušenie. Keď sa odtrhneme od vnímania tohto pocitu vo vyložene sexuálnej rovine, zistíme, že môže do istej miery fungovať ako korenie našich životov. Clark McCauley z Bryn Mawr College vysvetľujú, že vzrušujúce zážitky potrebujeme, málokto ale má prah posunutý tak ďaleko, aby sa vrhal do extrémnych situácií po hlave. Atrakcie v zábavných parkoch sprostredkovávajú prežívanie strachu, audiovizuálny priemysel nám tieto zážitky pomáha prežívať v teple obývačky. Teda prostredie, ktoré je úplne bezpečné v spojení s ukojením pocitu zvedavosti je to presne to, čo k životu potrebujeme.

omg

A na čo konkrétne sa v rámci OMG Decembra (OMG December) na stanici TLC môžeme tešiť?

Vriedková doktorka (Dr. Pimple Popper) – každú sobotu o 23:00: Sandra Lee je Vriedková doktorka! Populárna americká dermatologička sa preslávila vďaka dokumentovaniu pozoruhodných prípadov z vlastnej ordinácie na sociálnych sieťach, čím rozpútala v USA vlnu šialenstva okolo vymačkávania pupienkov. Dnes už má kompletný rad kozmetických produktov a pacienti sa k nej len tak hrnú. A tí odvážnejší sú ochotní nechať TLC priebeh liečby dokumentovať.

SOS: Zachráňte mi kožu (Bad Skin Clinic) – každý štvrtok od 22:00: Podobne je na tom britská kožiarka Emma Craythorne. Z oddanej zamestnankyňe Národného zdravotníckeho systému (NHS) sa stala hviezda reality šou, ktorú ľudia spoznávajú na uliciach. Vo svojej TLC relácii zameriava svoje sily na starostlivosť o pacientov typických pre každú dermatologickú ambulanciu, tak aj o tých, ktorí bojujú s raritnými a chronickými ochoreniami. Tento program sa často dotýka toho, s čím musia pacienti zápasiť – znechutenie a obavy okolia. Craythorne verí, že sa jej úspešne podarí odstrániť mýtus, že kožní pacienti sú nejakým spôsobom infekční.

Netvorovia vo mne (Monsters Inside Me) – každý piatok o 23:00: Obľúbená dokumentárna séria predstavuje divákom, ako vyzerá život s rôznymi zriedkavými chorobami. Kamery sledujú pacientov počas ich všedných dní a zachytávajú tak všetky peripetie, ktoré menia každodenný život v boj o holý život. V prvých dvoch sériách sa tvorcovia relácie zameriavali iba na choroby spôsobené parazitmi, neskôr sa ale rozhodli mapovať aj choroby vyvolané inými faktormi. A to predovšetkým vírusmi, baktériami, plesňami alebo cudzími telesami.

Nevesty, ženísi a pohotovosť (Brides, Grooms and Emergency Rooms) – každý utorok o 20:00: Mesiace plánujete veľkolepú svadbu. Podarí sa vám podchytiť každý zanedbateľný detail, ktorý by mohol hladký priebeh výnimočného dňa ohroziť. A potom všetko prebehne presne podľa predstáv. alebo tiež nie – OMG príbehy z tejto reality šou dokazujú, že sú veci, ktoré ani ovplyvniť nemôžete a že naša predstavivosť zďaleka nedokáže predvídať všetky možné a bizarné scenáre. Jednotlivých aktérov spája ten nešťastný fakt, že sa počas svojho veľkého dňa museli presunúť zo svadobnej veselice do sterilného prostredia nemocničnej pohotovosti.

Podivné telá (Body Bizzare) – každú stredu o 23:00: Jedinci zachytení v dieloch tohto relácii sú naozaj výnimoční. Bohužiaľ pre nich ale nie úplne v dobrom slova zmysle. Sú totiž nositeľmi najpodivnejších fyziologických deformácií v celej populácii. Ako vyzerá ich obyčajný deň? Ako sa dokázali vyrovnať s pocitmi, ktoré v nich vyvoláva odmietnutie spoločnosti či vyjadrovania prejavov znechutenie? Na tieto a iné otázky odpovedajú napríklad muž s nádorom dvakrát väčším ako jeho hlava, dievča, ktorej rapídnou rýchlosťou stárne koža na tvári, alebo slečna, ktorej rastú vlasy po celom tele.

Zdroj: Discoverytopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov