Zaujímavosti

Jasnovidci a veštby: I-Ching alebo Kniha premien

Jasnovidci a veštby: I-Ching alebo Kniha premien

videní: 2.3K

Túžba predpovedať budúcnosť je hlboko zakorenená v ľudskej povahe už od pradávna. Toto umenie ľudí vždy fascinovalo. Celé veky sa pokúšali dozvedieť, čo pre nich budúcnosť skrýva – a to už či pomocou jasnovidcov, alebo nadaných veštcov. Poznáme viacero spôsobov veštenia a viera v schopnosti veštcov či prorokov je stále dosť silná, keďže mnohé prípady ukazujú, že tento tajomný fenomén často skrýva pravdu. Existujú teda jasnovidci naozaj? 🙂

I-Ching alebo ak chcete – Kniha premien je stále rovnako dôležitá, ako bola pred päť až osemtisíc rokmi, keď sa po prvýkrát objavila. Obsahuje základné princípy čínskej filozofie a je spoločne s Bibliou a Koránom jednou z najviac študovaných kníh. Ľudia si ju vážia, pretože nahliada hlboko do podstaty veci. Kniha premien je vodítkom pre veštenie a taktiež je morálnym radcom. Znalosť tejto knihy a základné taoistické princípy, o ktoré sa jej filozofia opiera, tvorí taktiež hlavnú časť štúdia feng šui (čínskeho lekárstva) a väčšiny bojových umení. Interpretáciou knihy je možné vyriešiť kľúčové rozhodnutia v oblasti vojny, lásky, obchodu a ďalších osobných i politických problémov.

I-Ching sa na západe po prvýkrát objavila v roku 1882. Do angličtiny ju preložil James Legge. Kniha však nevzbudila nejaký extra záujem, dokiaľ nezaujala Jungovu pozornosť. Tento muž objavil, že jej využitie ako predpovede poskytlo pri mnohých námetoch dôsledné zmysluplné a prekvapivo presné výsledky. Toto svoje zistenie zaznamenal v úvode k nemeckému prekladu knihy z roku 1929. Keď bolo v roku 1949 dielo pod titulom I-Ching – teda Kniha premien preložené znovu do Angličtiny, vzbudilo veľký ohlas a stále sa veľmi študuje a využíva.

Dnes je dielo vo svete vysoko cenené hlavne vďaka veľkému významu pre odhaľovanie budúcnosti a vedenie či líderstvo ľudí. Napriek tomu, že je určitá časť ranej histórie diela diskutabilná, neovplyvňuje to v zápornom zmysle jeho popularitu a zdá sa, že táto stará východná kniha veštenia bude i naďalej slúžiť mnohým hľadačom pravdy. 

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov