Zaujímavosti

Aké cvičenie je dnes trendy? A aké to bolo v minulosti?

cvičenie

videní: 3.2K

Nielen v móde, ale aj v oblasti cvičení sa objavujú trendy, ktoré si na určitú dobu úplne podmania telocvične. V súčasnosti sú veľkým hitom intervalové tréningy HIIT, najrôznejšie druhy jogy, ale aj zábavná cvičenie s prvkami boxu alebo napríklad baletu. Dokázali by ste si ale ešte spomenúť, čo “frčalo” v minulosti? Na doby, kedy sme žili pre aerobik, nosili farebné legíny, čelenky do vlasov a v nejednej domácnosti by sa našla videokazeta Jane Fondovej? A ktorá z nás neprestavovala nábytok, aby mohla robiť výkopy podľa dokonalej Cindy Crawfordovej? Poďme sa trochu obzrieť do minulosti a zaspomínať na tie najväčšie hity uplynulých rokov! Ako veľmi sa líšia od súčasných cvičebných metód, pomocou ktorých si formujeme postavy práve teraz?

80. roky – Aerobik s Jane Fondovou

Osemdesiate roky patrila Jane Fondovej! Hoci slávna herečka natočila rad kultových filmov, pre mnohých je hlavne neprekonateľnou kráľovnou aerobiku! Mnohé ženy jej vďačia za to, že toto skupinové cvičenie priviedla do obývacích izieb a umožnila im tak pracovať na svojich vysnívaných krivkách kedykoľvek im to čas dovolil. Prvú videokazetu natočila Jane Fondová v roku 1982 a okamžite sa stala obrovským hitom. Predalo sa neuveriteľných 17 miliónov kópií a stala sa tak najúspešnejším videom všetkých čias!

V tej dobe tiež jej tím vymyslel oblečenie, ktoré tento trend len podčiarklo – od pletených návlekov na nohy, až po nátepníky a čelenky. Dokonca sa hovorí, že videokazety Jane Fondovej zvýšili predaj VHS prehrávačov, pretože ženy chceli mať jej programy k dispozícii a do tej doby iche nič toľko nemotivovalo k tomu, aby si prístroj kúpili.

Jane cvičeniu úplne prepadla a nakrútila ešte ďalších 21 kaziet, poslednú vo svojich 72 rokoch! “Nemôžem povedať, že by som sa prebúdzala s myšlienkou, ako sa teším, až si pôjdem zacvičiť, aj ja sa niekedy musím nútiť. Ale pretože viem, ako sa potom budem cítiť, vždy sa nakoniec odhodlám. A ešte nikdy som svoje rozhodnutia neľutovala,” prezrádza osemdesiatjedenročná herečka.
V Česku bola a dodnes zostáva najznámejšou ikonou aerobiku bezpochyby Olga Šípková. Aj ona má na svojom konte hneď niekoľko športových úspechov a videokaziet, na ktorých predvádza rôzne cvičenie.

cvičenie

90. roky – Cvičenie so Cindy za krásnu postavou

Deväťdesiatky sa niesli v znamení dokonalých modeliek. Bezchybné krásky ako Claudia Schiffer, Elle MacPherson či Cindy Crawford nežiarili len na titulných stránkach prestížnych magazínov a neuzatvárali módne prehliadky svetoznámych návrhárov, úspech zaznamenali aj na poli fitness trendov. Všetky spomínané krásky natočili videá s cvičením, kde im so správnym prevedením radili uznávaní fitness tréneri. Od prepracovaných aeróbnych zostáv, ktorými odhodlaným ženám motala hlavu aj nohy Jane Fonda, presedlali útle topmodelky na správne vykonané posilňovacie cvičenie a netradičné prostredie. Claudia Schiffer napríklad cvičila na pražských strechách. Po revolúcii sa situácia začala s nástupom fitness centier máličko meniť. Do popredia prichádzala postupne kulturistika. V roku 1993 bol dokonca udelený prvýkrát titul “Miss fitness”. A premeny prichádzali aj v športovom oblečení.

cvičenie

Rok 2019 – Návrat skupinových lekcií

V máloktorom fitness centre by po vás inštruktori požadovali kedysi toľko populárne aerobikové heslá ako “Step-touch” alebo “Side-to-side”. Namiesto toho sa objavilo nové cvičenie. Podľa American College of Sports Medicine (ACSM) je stále veľkým trendom hlavne intervalový tréning s vysokou intenzitou HIIT (High Intensity Interval Training). Jeho konkrétna podoba je vždy individuálna, výnimkou ale nie sú ani výskoky, drepy, a ďalšie. Preto je dôležité nezabúdať na užšie oblečenie na telo, nie príliš široké, a tiež pevnejšiu obuv. Navyše sa pri ňom väčšina ľudí pomerne zapotí, teda sa hodia aj potítka na ruky. Trend, ktorý bol pri športe obľúbený v minulosti, a dnes sa postupne vracia.

Medzi ďalšie hity v tomto rebríčku sa radí aj tréning s vlastnou váhou, kedy sa maximálne využíva prirodzená neuromotorika pohybu. A v neposlednom rade – joga! Dnes je joga ako taká neuveriteľne na vzostupe a existuje už vo všetkých možných podobách. V západných krajinách je najviac rozšírená Power joga. Tá je vhodná na pretiahnutie a posilnenie svalov celého tela, navyše pomáha aj pri chudnutí alebo udržaní váhy. Populárna novinkou je tiež Hot joga, ktorá nie je samostatným jógovým štýlom, ale skôr vylepšeným cvičením jogy. Cvičí sa v priestoroch vykúrených na približne 38 až 41 stupňov Celzia. Vďaka vyššej teplote dochádza k uvoľňovaniu svalov do maximálnych polôh. Telo nás pri takomto cvičení iste pochváli za detoxikáciu vnútorných orgánov, ale aj vytrvalosť a odolnosť organizmu.

cvičenie

“Ak sa chystáte na jogu prvýkrát alebo ste začiatočníci, s oblečením si nemusíte príliš lámať hlavu. Bohato vám postačia legíny, ktoré neškrtia v páse a voľnejší športový top. Vyberajte ale také oblečenie, ktoré je savé a rýchloschnúce. Pre niektoré druhy jogy sa dnes už vyrábajú aj špeciálne kolekcie, najmä pre spomínanú Hot jogu, alebo typy jog s vyššou fyzickou náročnosťou, ” hovorí Jan Štádler, marketingový riaditeľ Hervis Sports. Ten zároveň upozorňuje aj na ďalší zaujímavý trend v oblasti fitness trendov. “Cvičenie dnes tiež neodmysliteľne ovplyvňujú technológie. V ponuke sú najrôznejšie tipy hodiniek, ktoré sledujú a merajú náš fyzický výkon pri športe. Takúto formu hodiniek alebo náramkov si tak môžeme kúpiť nielen ako šikovného pomocníka na šport, ale s pekným dizajnom sa z nich stane aj dobrý módny doplnok,” radí Jan Štádler.

Zdroj: topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov