Zaujímavosti

Hon na Hitlera alebo vyše 40 neúspešných atentátov

Hon na Hitlera alebo vyše 40 neúspešných atentátov

videní: 2.3K

Adolf Hitler údajne unikol minimálne 40 atentátom. Hoci v Boha neveril, tvrdil, že stojí pri ňom. Posledný atentát naňho zosnoval Claus von Stauffenberg.

Hitler si svojich odporcov našiel už na začiatku svojej politickej kariéry. Už vtedy boli jeho odporcovia naladený na jeho smrť. Vystrelili naňho už na druhý rok po jeho vstupe do politiky. Stalo sa tak na zhromaždení, kde prejavil veľkú dávku arogancie. Tu treba dodať, že v tomto období boli atentáty v Nemecku obľúbeným nástrojom vyporiadania sa s „nepriateľom“. Páchatelia netrafili. Ak by však svoj cieľ zasiahli, ako by dopadol osud ľudstva?

Hitler, pri svojom nástupe k moci, ťahal medové motúzy nemeckému národu, len tak fičalo. A nielen Nemecku. Aj zahraničiu sľuboval hory – doly. Národu sľuboval prácu, blahobyt. Zahraničiu mier. O svojich ušľachtilých predstavách a plánoch hovoril tak presvedčivo, že mnoho mocných mužov uverilo. Boli však aj takí, ktorí sa nenechali obalamutiť. Hitlerovi neverili. Ani doma. Hovorí o národnej jednote? Veď zakladá koncentračné tábory, prenasleduje Židov, jeho oddiely mlátia ľudí na uliciach. Vraj ľuďom zabezpečuje prácu? Veď buduje predovšetkým zbrojársky priemysel, stavia cesty a autostrády, ktoré majú slúžiť predovšetkým armáde. Proklamuje, že chce mier? Veď obsadzuje krajinu za krajinou…

Po tom, ako Hitler uchopil moc, dostal množstvo listov, v ktorých sa mu vyhrážali zlikvidovaním. Mnohí Nemci dospeli k presvedčeniu, že Hitler je pre Nemecko ale aj svet nebezpečenstvom. Niektorí sa pokúsili zosnovať aj atentáty. Hitler ich mal prežiť údajne viac ako 40. Niektoré zdroje však hovoria aj o väčších číslach.

Posledný atentát sa odohral v júli 1944. Zosnovali ho vysokí dôstojníci na čele s plukovníkom Clausom von Stauffenbergom. Neuspeli vďaka náhodám. Neuveriteľným náhodám. Jednou z nich bolo, že poradu vo Vlčom brlohu náhle preložili z betónového bunkra, kde mala bomba vybuchnúť, do drevenej chaty, kde nárazová vlna nebola taká silná. Hitler proklamoval, že je nesmrteľný.

Hitler bol obkolesený strážcami, svoje cesty oznamoval až na poslednú chvíľu. Naplánované podujatia často presunul, alebo dokonca odriekol a koncom vojny sa už neobjavoval na verejnosti. Aj to mu pomohlo odolať viac ako 40 pokusom o jeho vraždu.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov