Zaujímavosti

Skákací robot, ktorý napodobňuje vysokú zver a antilopy, by mohol byť sondou budúcnosti

Skákací robot, ktorý napodobňuje vysokú zver a antilopy, by mohol byť sondou budúcnosti

videní: 1.8K

Švajčiarski vedci sa inšpirovali zvieratami a vytvorili robota menom SpaceBok, ktorý napodobňuje skoky vysokej zvery, ako sú jelene a antilopy. Dôvodom, pre zostrojenie takéhoto robota, bol fakt, aby bol robot použiteľný pri prieskume vesmíru. Inšpiráciou pre vedcov boli kozmonauti, ktorí sa pohybovali skokmi v prostredí s nízkou gravitáciou.

„Jeleňovitý robot“, ktorý by mohol byť budúcnosťou planetárneho prieskumu, bol naprogramovaný tak, aby prešiel svojimi krokmi odrazom okolo laboratória štýlom ping-pongu v simulovanej mesačnej gravitácii. Informoval portál RT.

 

 

Švajčiarski výskumníci robotických systémov sa spojili s Európskou vesmírnou agentúrou, aby posunuli SpaceBok, robota na prieskum vesmíru.

 

 

Stroj je založený na zvieratách, ako je jeleň a antilopa a je navrhnutý tak, aby fungoval v prostrediach s nízkou gravitáciou, ako sú mesiace a asteroidy. Je schopný „dynamickej chôdze“, ktorá napodobňuje svojich menovcov na Zemi.

 

 

Rovers má aj predchodcov, ako Spirit, Opportunity a Curiosity. Tí používali kolesá a stopy, zatiaľ čo MASCOT obiehal okolo povrchu asteroidu Ryugu. Rovers je veľkým skokom pre tento druh robota.

Inšpirácia na zostrojenie takéhoto robota bola z kozmonautov, ako Neila Armstronga a Buzza Aldrina, ktorí prišli na to, ako najúčinnejšie sa pohybovať v prostredí s nízkou gravitáciou. Preto sa tím výskumníkov sústredil na skoky ako spôsob prechodu mimozemským terénom.

 

 

SpaceBok by mohol potenciálne skákať až do výšky 2 m v mesačnej gravitácii, hoci takáto výška predstavuje nové výzvy.

 

1.

Zdroj: RT | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov