Zaujímavosti

Obdivovaná česká spisovateľka Božena Němcová a jej Babička

Obdivovaná česká spisovateľka Božena Němcová a jej Babička

videní: 3.5K

Božena Němcová, ktorá žila v rokoch 1820 až 1862, v úvode knihy babička napísala: „Keby som vedela štetcom majstrovsky narábať, oslávila by som ťa, milá babička, ináč, ale náčrt tento, perom kreslený, neviem-neviem, ako sa zapáči…“ Život obdivovanej českej spisovateľky demonštruje osud spisovateľa čias nedávnych, v malej krajine. Pozrime sa na Boženu Němcovú a jej život bližšie.

Na prosbu svojej vydatej dcéry sa babička sťahuje z chalúpky vo vrchárskej vieske na sliezskych hraniciach do domca v krásnej doline, aby sa postarala o vnúčatá. Zvykne si. Nielen rodina, ale aj širšie okolie si ju nakoniec aj tak obľúbi. Stane sa požehnaním nielen pre svoje okolie, ale aj pre celé údolie. Obyvatelia k nej chodia pre pomoc a rady, zdôverujú sa jej, dokonca aj kňažná – majiteľka veľkého panstva.

Predlohou bola pre Babičku jej vlastná stará mama menom Magdaléna Novotná, s ktorou ju viazali krásne spomienky. Do jej postavy však vložila svoje vlastná názory. Vari to nebola ona, čo snívala o svete plnom harmónie a jasu, porozumenia a znášanlivosti, o ľuďoch s dobrým a šľachetným srdcom?

Božena Němcová a jej deti v roku 1852. Zdroj fotografie: Autor: neznámý – my archive, Volné dílo, Odkaz

Čo sa však stalo – krásny príbeh sa nezapáčil. Vydavateľ ho dokonca ani nechcel vydať. A keď ho napokon horko-ťažko vydal, honorár pre autorku bol mizivý. Ani ďalšie diela autorky menom Božena Němcová, nemali šťastie. Dovedna predstavujú 15 zväzkov, no knižne jej za života vyšli iba dve: Babička a Podhorská vesnice. Jej ostatné diela boli uverejnené v časopisoch a v zborníkoch. Božena Němcová si na živobytie zarábala ručnými prácami.

Babička sa po rokoch stala v Českej republike národným čítaním, vyšla v desiatkach a desiatkach vydaní a našla si aj niekoľko filmových podôb.

Autorka a jej štyri deti však žili v biede, doslova na pokraji zúfalstva. Autorke sa stala osudnou tuberkulóza. Rodáčka z Viedne zomrela ani nie ako 42 ročná v Prahe.

Zdroj: wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov