Zaujímavosti

Fridtjof Nansen a jeho odvážna moreplavba smer Grónsko

Fridtjof Nansen a jeho odvážna moreplavba smer Grónsko

videní: 2.0K

Fridtjof Nansen, ktorý žil v rokoch 1861 až 1930, sa v roku 1882 odvážil priplaviť k neprebádaným končinám Grónska. Ľadová ríša mu učarovala na celý život.

Mocný, otužilý, samostatný mladík, ktorý túžil po dobrodružstve už od nepamäti. Aj tak by sa dal Nansen charakterizovať. Na vysokej škole študoval zoológiu. O dva roky prišla príležitosť, ktorú Nansen využil. Jeho profesor menom Collet mu oznámil, že lovci tuleňov žiadajú univerzitu o vedeckú pomoc, ktorá by študovala život lovených zvierat. Povedal: „ Tam budete môcť naplno ukojiť svoju túžbu po dobrodružstve, ale získate aj cenné poznatky o živote a životnom prostredí tamojšej fauny.“

Písal sa marec 1882, keď Fridtjof na lodi menom Viking opustil nórsky prístav a zamieril do krajiny ľadovcov. Ľadová krajina mu učarovala na celý život.

V danom období svet ešte Grónsko nemal zmapované. Dobrodruhovia sa dostali maximálne na pobrežie. Až na Švéda menom Adolf Nordenskjold. Ten prenikol do vzdialenosti niekoľkých denných pochodov. Následne kapituloval.

Nansen si zaumienil, že Grónsko preskúma a zmapuje. A keďže bol pre vec skutočne zapálený, s konaním nezaváhal. Odišiel do hlavného mesta Švédska, aby vyhľadal Nordenskjolda. Prišiel si po rady. Hoci sa Švéd čudoval, do akého sveta chce Nansen vyraziť, jeho zanietenie ho presvedčilo.

Po návrate zo Štokholmu na pôdu univerzity, si mladý Nansen vyžiadal na akademickej pôde malý príspevok, vo výške 5 tisíc korún, aby sa jeho výprava mohla uskutočniť.

Univerzita žiadosť s „požehnaním“ posunula na ministerstvo, to ju však odmietlo so slovami: „Bol by naozaj hriech za peniaze poplatníkov umožniť nejakej súkromnej osobe, aby si pre svoje potešenie pestovala turistiku v Grónsku…“

Dokonca ani tlač, ktorá o Nansenovi písala, ho nepochopila a tvrdo odsúdila.

Napriek všetkému odporu sa Nansen nevzdal. Tvrdá povaha. Nakoniec sa mu podarilo zohnať peniaze, aby výprava nadobudla reálne kontúry. Prispel mu dánsky obchodník. Dobre vystrojený sa dňa 2. mája 1888 vybral s piatimi spoločníkmi na cestu. Za 40 dní sa im podarilo prejsť celé Grónsko. Dokázali, že ostrov je celý pokrytý ľadom.

Po návrate bol Nansen pre zmenu tlačou ospevovaný ako hrdina.

Zdroj: wiki | wikitopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov