Zaujímavosti

Najväčšie lode histórie: Osud im rozhodne neprial

najväčšie lode

videní: 4.2K

Najväčšie lode histórie postihli mnohé katastrofy – osud im tak rozhodne neprial. Vezmime si napríklad taký Great Eastern – kedysi najväčší parník na svete. A nielen on. Námorných obrov akoby sprevádzala akási kliatba.

Great Eastern bol postavený v anglickom Londýne zhruba v polovici 19. storočia. Ihneď sa stal objektom pozorovania. Verejnosť jasala. Zvedavci ho chodili objavovať, bol medzi nimi aj budúci svetový spisovateľ menom Jules Verne. Ešte v dokoch však vybuchol jeden z kotlov, nehoda si vyžiadala 6 ľudských obetí.

 

 

Presuňme sa o jeden a pol storočia ďalej. Svetlo sveta uzrel ďalší najväčší parník sveta – Queen Mary 2. Ešte väčšia senzácia na mori. Krst tejto lode sa stal doslova spoločenskou udalosťou. Na pozvánke boli mená rôznych prominentov. Britská kráľovná ju vyslala na plavbu slovami: „Pomenúvam túto loď Queen Mary 2. Nech ju Boh požehná spolu so všetkými, ktorí sa na nej budú plaviť.“

Loď skutočne potrebovala požehnanie. Už pred vyplávaním z francúzskeho prístavu Saint-Nazaire do Anglicka sa nešťastia začali priam hrnúť. 15 ľudí zahynulo a 27 sa zranilo po tom, ako sa pod nimi zlomil mostík, ktorý spájal loď s mólom. Francúzsko vyhlásilo národný smútok.

V období medzi spomínanými gigantmi mora, akoby nad obrami visela nejaká kliatba. Azda Boh neprial gigantom na mori?

Po lístkoch na Queen Mary 2 sa len tak zaprášilo. Great Eastern však zíval prázdnotou. Až po jeho službách kladenia telegrafného kábla medzi Európou a Áziou, cestujúci nabrali odvahu. Medzi nimi aj Jules Verne.

Osud Titanicu snáď ani nemusíme pripomínať. Loď, ktorá mala byť nezničiteľná a nepotopiteľná stroskotala hneď pri svojej prvej plavbe.

Písal sa rok 1939, keď v hamburských lodeniciach bola spustená na hladinu vojnová loď Bismarck. Okamžite sa stala pýchou hitlerovského námorníctva. Loď, ktorá mala rozhodnúť bitku o Anglicko, bola potopená hneď pri prvom nasadení do boja. Stalo sa tak v máji 1941.

Bismarck

Podobne skončila aj japonská loď Musaši. Taktiež o nej hovorili ako o nepotopiteľnej. Americké lietadlá ju v októbri 1944 objavili na šírom mori a zneškodnili ju. Rovnako aj zhruba tisíc mužov, ktorí boli na jej palube.

Japonci sa však nevzdali a postavili sestru Musaši – Yamato. Najmohutnejšiu vojnovú loď, akú svet kedy zostrojil. Aj ju však americké lietadla zneškodnili s jej posádkou vyše tromi tisíckami mužov.

Zdroj: topdesat | adam

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov