Zaujímavosti

Záchrana planéty: Tieto mestá urobili neuveriteľné kroky!


videní: 2.6K

Čím rýchlejšie sa ľadovce v Antarktíde roztápajú, tým viac ľudí premýšľa o environmentálnej situácii, znečistení ovzdušia a hroziacom globálnom otepľovaní. Vedci si myslia, že kvalita ovzdušia zabíja viac ľudí ako fajčenie. Preto sa mestské samosprávy snažia zmeniť spôsob, akým fungujú, a učiť svojich obyvateľov, aby robili to isté. Záchrana planéty by nemala byť ľahostajní nikomu.

Tím Bright Side cíti potrebu informovať ľudí o mestách, ktoré už svojím zodpovedným prístupom k životnému prostrediu idú správnym smerom a ktoré už majú nejaké výsledky. A my s nimi súhlasíme. Preto sa s tebou chceme podeliť o TOP5 miest, pre ktoré je záchrana planéty prvoradá!

1. V Osle sa parkovacie miesta pre autá zmenili na cyklotrasy

V centre Osla sa parkovacie miesta na ulici premenili na cyklistické chodníky, lavičky a malé parky. Začiatkom roku 2019 mesto dokončilo proces odstraňovania 700 parkovacích miest ako spôsob, ako stimulovať ľudí, aby necestovali do centra mesta autom. Čo však úrady robili pre vodičov automobilov? Pridali niekoľko nabíjacích staníc pre elektromobily a viac parkovacích miest pre zdravotne postihnutých vodičov.

2. Londýn otvorený pre cyklistov

Ako vyzerá záchrana planéty v rušnej metropole Anglicka? V roku 2003 zaviedla londýnska vláda poplatok za vstup do centra mesta počas dopravnej špičky. V roku 2010 začali otvárať prvé cyklistické chodníky na najrušnejších trasách. V roku 2019 bol ukončený vývoj novej dopravnej stratégie. Má zlepšiť kvalitu ovzdušia a znížiť hladinu hluku používaním automobilov s nulovými emisiami.

A na boj proti problému znečistenia ovzdušia, ktorý súvisí s nárastom obyvateľstva, vláda vytvorila osobitný plán. Zámerom plánu je, aby polovica ulíc bola bez áut a verejná doprava nebude jazdiť rýchlejšie ako 15 míľ za hodinu. Budú tiež budovať chránené cyklistické cesty na hlavných mestských uliciach.

 

3. Soul plánuje do roku 2020 úplne odstrániť „škodlivé“ autá

záchrana planéty

V roku 2017 dokončilo mesto Soul transformáciu automobilovej diaľnice na pešiu zónu. V súčasnosti túto oblasť využíva viac ako 10 miliónov ľudí. Vďaka tejto časti sa rozvíja obchod: celkový predaj v tejto oblasti vzrástol o 42%.

Do roku 2025 plánujú mestské úrady využívať 3 000 elektrických autobusov a zlepšiť trasy, aby tým podnecovali ľudí k využívaniu verejnej dopravy.

4. Gruzínsko sa úplne vzdáva výroby a používania plastov

záchrana planéty

V apríli 2019 ministerstvo životného prostredia a ministerstvo poľnohospodárstva v krajine Gruzínska zakázali výrobu, používanie a dovoz plastových tašiek. Navrhujú použitie biologicky rozložiteľných vriec, ktoré sa rozkladajú v oveľa kratšom čase a spôsobujú menšie škody. Ak niekto poruší zákon, orgány činné v trestnom konaní ho najprv upozornia. A ak ho porušovať neprestane, bude musieť zaplatiť pokutu.

 

5. Záchrana planéty nie je ľahostajná ani Indii. Do roku 2024 prejde úplne na elektromobily

záchrana planéty

Až donedávna chôdza a nakupovanie na rušnej ulici v Chennai znamenali, že si sa musel vyhnúť mnohým autám a rikši. Teraz sa však tento okres mení na námestie pre chodcov. Jeho výstavba má byť dokončená v roku 2019. Indická vláda tiež uviedla, že do roku 2030 musia byť všetky autá elektrické.

Zdroj: Brightsidetopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov