Zaujímavosti

Mikuláš II.: Vzdelaný panovník, ktorý si nechal radiť od nevzdelancov

Mikuláš II.: Vzdelaný panovník, ktorý si nechal radiť od nevzdelancov

videní: 2.0K

Medzi výsostné vlastnosti dobrého panovníka pre krajinu by rozhodne mala patriť jasnozrivosť. Panovník by mal predvídať, dôkladne zvážiť činy, ktoré sa chystá uskutočniť, a v neposlednom rade sa obklopovať odborníkmi.

Mikulášovi II., členom dynastie Romanovcov, ktorá vládla v rokoch 1613-1917, sa žiadna z týchto vlastností nanešťastie prisúdiť nedá. Mikuláš II. bol posledným ruským cárom. Vládol pod vplyvom jediného „odborníka“ menom Rasputin. Rasputin bol mníchom z tajgy, ktorý sa dostal do úzkeho kruhu trónu. Tolstoj o ňom napísal: Ten negramotný mužík s choromyseľnými očami a úžasnou silou, uškŕňajúci sa a posmešný, začal podvádzať celé Rusko.“

Rasputin bol pôvodne zlodejom koní, podvodníkom či krivoprísažníkom. Zvykol sa opíjať, znásilňoval, neraz bol postavený pred súd. Neskôr vstúpil do kláštora.

V časoch, keď cárovič Aľoša náhle ochorel na vážnu neznámu chorobu a lekári mu už nedávali šancu, cárovnej poradili vraj zázračného liečiteľa Rasputina. Doposiaľ nevedno ako, Rasputin cára zázračne vyliečil. Vyliečil ho aj neskôr, keď sa choroba vrátila. Práve vďaka tomu si na cárskom dvore vyslúžil nadštandardné postavenie.

Fascinoval cárovnú, ktorá vzhliadala k nemu ako k božstvu, no fascinoval aj cára. Cár, ktorý celých 15 rokov zasvätil štúdiu u najpovolanejších profesorov v Ruskej ríši, počúval rady nevzdelaného Rasputina.

Rasputin mal také postavenie, že kývnutím ruky na jeho pokyn odvolávali a dosadzovali ministrov. Počas prvej svetovej vojny sa zaujímal o všetko. Vojna na Balkáne – pošleme telegram srbskému kráľovi. Rasputin ho sám napísal aj zoštylizoval. A čo západný front? Rasputin odporúčal neútočiť, chcel poraziť Nemcov trpezlivosťou. Rasputin tak spolupôsobil aj pri vojenských operáciách.

„Boží človek“ vydával príkazy na základe akéhosi vnuknutia. Všetko pod rúškom tajomstva. Aj jeho kašeľ či zachrípnutie či čkanie po opici bolo „znamením“. V čase, keď sa Mikuláš II. nachádzal vo vojenskom štábe v Mogileve, dostal prostredníctvom telegramu takmer 150 Rasputinových odporúčaní, upozornení i otvorených požiadaviek – a to všetko za obdobie jeden a pol roka.

Počas Rasputinovej prítomnosti vládlo v Ruskej ríši opojenie ako náhly kašeľ, zachrípnutie, či čkanie po opici.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov