Zaujímavosti

Ruský cár Mikuláš: Keď vás snaha pomôcť úplne zosmiešni…

Ruský cár Mikuláš: Keď vás snaha pomôcť úplne zosmiešni

videní: 4.5K

Filmové princezné nie vždy hodnoverne zobrazujú život reálnych princezien. Nemajú taký slastný život, ako by sa nám mohlo zdať. Ani partnera si väčšinou nevyberali samy. Bolo o ňom rozhodnuté už v ich útlom detstve na základe vôle ich rodičov. Zväzok bol dohodnutý zmluvami, ktoré môžeme nazvať aj kúpnymi.

Ruský cár Mikuláš a jeho manželka Alexandra Fiodorovna však boli výnimkou. Zamilovali sa do seba na prvý pohľad, no lásku mohli spečatiť až po smrti Mikulášovho otca, ktorý ich zväzok nepožehnal.

V prípade, že sa princezná vydala do panovníckeho rodu a odišla žiť do cudziny, bol pre ňu život ešte ťažší. Alexandra Fiodorovna bola hesenskou princeznou. Pri prvej návšteve cárskeho dvora o nej bolo povedané: „Nesympatická, studené oči, vyzerá sťa zhĺtla pravítko.“

„Odteraz je tvoj národ mojim národom a tvoj boh mojim bohom.“ To boli slová cárovnej po sobáši. Cárovná sa však nepodriadila. Za krátko sa prejavila ako neurotická a panovačná. Vládla ona, nie cár. Národ si ju nezamiloval. Ešte väčšmi ju znenávidel, keď sa rozšírili chýry o Rasputinovi, ktorý bol jej obľúbenec. O Rasputinovi sme písali aj v minulom článku ako o zlodejovi koní, zhýralcovi, ožranovi, čo obľubuje orgie. Pochybovalo sa aj o tom, či nie je Rasputin cárovnej milenec. Rasputin mal pri vládnutí čoraz väčšie slovo. Čo povedal cárovnej, cárovná poslala Mikulášovi a tak sa aj stalo.

Duma bola pobúrená vládnutím cára Mikuláša. Pavel Miljukov, vodca strany konštitučných demokratov povedal: „Meno cárovnej sa čoraz častejšie objavuje v súvislosti s menami dobrodruhov, ktorí ju obklopujú.“ Podozrenia sa množili. Nekuje tá Nemka s Viliamom plány ako poraziť Rusko?

Cárovná uskutočňovala pre zvýšenie vlastnej popularity všeličo. Dokonca sa ako ošetrovateľka v nemocnici starala o ťažko ranených. Čo je paradoxom, v jednu noc vykradli zlodeji sklad s uniformami ošetrovateliek a netrvalo dlho a petrohradské prostitútky ponúkali svoje služby v ich rovnošatách. Cárovnej sa pokusy pomôcť a zvýšiť si tak popularitu v očiach národa nepodarili. Naopak, utržila hanbu a posmech. Februárová revolúcia v roku 1917 zakončila vládu Romanovcov.

Zdroj: wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov