Zaujímavosti

Neslávne známy americký prezident William Henry Harrison a jeho osudný prejav

Neslávne známy americký prezident William Henry Harrison a jeho osudný prejav

videní: 2.6K

Niekedy je menej viac. Dvojnásobne to platí pri príhovoroch inaugurovaných prezidentov Spojených štátov amerických. Každý jeden z prezidentov USA, sa snaží držať svoj príhovor na krátko. Je to zvykom už mnohé desaťročia. William Henry Harrison sa však rozrečnil, a presne to sa mu stalo osudným.

Existuje mnoho fráz a foskul o tom, že je potrebné vážiť slová. Shakespeare napísal: „Múdry je ten, kto hovorí málo.“ Dávno pred ním povedal trefne aj Publius Terentius Afer nasledujúce slová, z ktorých by si mnohí mohli a mali vziať príklad: „Ak ti raz bude ľúto, že si neprehovoril, potom tisíc krát budeš ľutovať, že si nemlčal.“ Alebo jednoducho v slovenčine: „Reč má byť krátka, klobásy dlhé.“

Ťažko súdiť, či si americkí prezidenti boli vedomí týchto právd, teda o tej slovenskej asi ťažko. Pri nástupných rečiach sa ich však držali. Ich prejavy boli zásadne krátke v minulosti, a inak tomu nie je ani dnes.

Jeden z amerických prezidentov menom Thomas Jefferson pri príhovore zašiel až do takej krajnosti, že svoj príhovor nechal prečítať poslancovi so zvučným hlasom. Aj preto, lebo sám bol slabým rečníkom.

Prezident William Henry Harrison sa však k prejavom postavil úplne inak ako ostatní. Žil v rokoch 1773 až 1841. Dlhé roky pôsobil ako generál. Vyhral niekoľko bitiek proti Indiánom a získal ďalekosiahle pozemky, ktoré mohli osídliť noví osadníci. Neskôr sa rozhodol vykročiť do vôd politiky. V pokročilom veku sa uchádzal o post prezidenta, vtedy mal 68 rokov. Neprajníci hovorili o starčekovi, ktorý chce byť prezidentom, vraj senilným.

Harrison (pozor, bol aj iný prezident menom Harrison – Benjamin) však voľby vyhral. V ten rok bol začiatok marca veľmi chladný. Fúkal vietor. Novozvolený prezident však odmietol pri svojom prejave mať oblečený čo i len kabát či šál. Veď predsa na bojových poliach prežil roky rokúce a zvládol to. Bude sa azda báť zimy či dažďa?

Začal sa jeho príhovor. Bol nesmierne dlhý, trval asi hodinu a trištvrte. Po ňom ešte dlho mával svojim priaznivcom. A presne to sa mu stalo osudným. Harrison prechladol, dostal zápal pľúc a presne o mesiac umrel. Vstúpil do histórie ako prezident s najdlhším prejavom čo sa v Bielom dome zdržal najkratšie.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov