Zaujímavosti

Späť do minulosti: Takto vyzerali kontrolné stanice v Sovietskom zväze

Späť do minulosti: Takto vyzerali kontrolné stanice v Sovietskom zväze

videní: 2.1K

Za 69 rokov svojej existencie sa Sovietsky zväz, alebo skrátene ZSSR, stal priemyselným a technologickým monštrom. Komunistická únia republík (z ktorých mnohí boli neochotní členovia, držaní za železnou oponou silou), poslala prvého muža do vesmíru, bol katalyzátorom porážky nacistov a mal v krátkom čase zoznam pomerne pôsobivých úspechov v histórii, napriek zjavným chybám v zložení jej spoločnosti. No v dnešnom článku sa pozrieme na niečo, čo ZSSR dominovalo aj napriek tomu, že k tomu mal prístup naozaj len málokto. Rôznorodé kontrolné stanice, ktoré na dnešných fotografiách vyzerajú prinajmenšom fascinujúco.

V niektorých krajinách bývalého Sovietskeho zväzu, najmä v Rusku a Bielorusku, spomínajú občania určitého veku na sovietske časy s určitým stupňom nostalgie. Život bol tvrdý, sloboda bola pomerne obmedzená a cestovanie do zahraničia bolo privilégiom elít, no ľudia pociťovali určitý stupeň bezpečnosti, ktorý dnes už jednoducho neexistuje.

Z popola ZSSR sa rozrástla prekvitajúca subkultúra retro sovietskej nostalgie, s výraznou módou, architektúrou, opusteným priemyslom a ikonografiou doby, ktorej sa dobre darí v dnešnej hipsterskej kultúre. Mládež, ktorá nikdy nezažila často brutálnu realitu života v sovietskych časoch, popíja latte v kaviarňach posiatych plagátmi Lenina, Trockého a Jurija Gagarina, nevšímajúc si bolesť a utrpenia, ktoré museli znášať celé hordy ľudí vyslané do gulagov. Samozrejme, že režim sa líšil od krajiny ku krajine. Zatiaľ čo kladivo a kosák je aj v dnešnej dobe možné vidieť napríklad v Rusku, v krajinách ako Litva, Lotyšsko, Ukrajina a Poľsko sú akékoľvek komunistické symboly ilegálne.

Jedna vec, ktorú môžeme všetci oceniť, je však podivná krása týchto sovietskych kontrolných miestností. Pred digitalizáciou boli elektrárne, železničné systémy, vesmírne programy a jadrové elektrárne monitorované obrovskými množstvami vypínašov, prepínačov, ovládačov a číselníkov, ktoré dnes evokujú skôr sci-fi film ako realitu minulosti…

1.

 

2.

 

3.

 

4.

andrianov.ru

 

5.

 

6.

 

7.

 

8.

 

9.

 

10.

Zdroj: BoredPanda | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov