Zaujímavosti

Ako si môžeš zarobiť 16500 eur ležaním v posteli? V NASA!

NASA

videní: 2.3K

Veľmi lákavá ponuka, čo povieš? Experiment, ktorý organizuje NASA je snom mnohých ľudí. Je však ležanie v posteli a ničnerobenie naozaj taký jednoduchý spôsob, ako prísť k peniazom? Čo sa skrýva za touto ponukou?

Cestovanie vo vesmíre je nie len príliš drahé, ale aj nebezpečné. Aby mohli ľudí posielať napríklad na Mars, musia pochopiť, aký účinok má vesmír na ľudské telo. Známy je napríklad syndróm, ktorý spôsobí, že v priestore bez gravitácie sa telesné tekutiny nevracajú do nôh, ale naopak, putujú do hlavy. NASA a ESA sa spojili, aby preskúmali, ako sa telo prispôsobuje stavu beztiaže. A čo je lepšie, ako vykonať odpočinkový experiment? Hľadajú preto dve desiatky ľudí, ktorí budú dobrovoľne 60 dní ležať na lôžku. Odmenou im bude 16500 eur. Nie je to lákavé?

 

 

Experiment sa uskutoční v Kolíne nad Rýnom v Nemeckom leteckom a kozmickom stredisku (DLR). Dobrovoľníci musia mať od 24 do 55 rokov a, samozrejme, musia byť zdraví. Celý výskum bude trvať 89 dní – 5 dní školenie, 60 dní v posteli a 14 dní rehabilitácie. Presne tak to majú aj skutoční kozmonauti.

Účastníci budú mať možnosť sledovať televíziu, budú mať k dispozícii materiál na čítanie a iné aktivity, organizátori dôrazne povzbudzujú účastníkov, aby sa venovali kurzom online a naučili sa za ten čas nové zručnosti. Počas odpočinku si dobrovoľníci ľahnú s nohami o niečo vyššie ako hlava, aby sa znížil prietok krvi do končatín. To spôsobí zaťaženie svalov podobné tomu, ktoré zažívajú skutoční astronauti vo vesmíre. Po ležiačky budú musieť robiť všetko, od jedla až po toaletu.

Dobrovoľníci budú rozdelení do dvoch skupín. Jedni občas navštívia odstredivku, ktorá vytvára umelú gravitáciu. Tak budú môcť výskumníci z NASA zistiť, či takáto odstredivka môže byť užitočná pri zmiernení problémov spojených so stavom beztiaže.

Cieľom experimentu je stimulovať účinky mikrogravitácie na ľudské telo. Keď si vo vesmíre dlhší čas, svaly ochabujú, kosti rednú a krv prúdi inak v celom tele. Na boj proti týmto vedľajším účinkom sa používa pravidelné cvičenie, ale vedci dúfajú, že umelá gravitácia bude omnoho účinnejšia.

Zdroj: brightside | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov